settings icon
share icon
Запитання

Як правильно поклонятися Богові?

Відповідь


Поклоніння можна визначити як акт шанування та любові до божества, ідола чи людини у «самовідданий» спосіб. Поклонятися означає повністю віддаватися славослів’ю, подяці та шануванню, направленим на об’єкт поклоніння; це ніколи не робиться з байдужістю. Аби відповісти на наше запитання, слід визначити, що є і що не є поклонінням. Істинне, біблійне поклоніння було визначене теологом Артуром Пінком (1886-1952 рр.) в його дослідженні Євангелія від Івана: «Це – коли викуплене серце, наповнене Богом, виявляє себе в обожнюванні й подяці». Ейден Тозер, що певного часу вважався пророком ХХ століття, говорив так: «Істинне поклоніння має бути настільки особистою та всепоглинаючою любов’ю до Бога, щоб навіть не виникало найменшої думки про перенесення цієї любові».

Отже, справжнє поклоніння Богові розпізнається за наступними критеріями: по-перше, воно виходить з викупленого серця людини, яка вірою була виправдана перед Богом і поклалася на Господа Ісуса Христа для прощення гріхів. Як людина може поклонятися Богові, якщо її гріх не був видалений? Ніколи не буде прийняте поклоніння, що виходить із невідродженого серця, над яким панують сатана, тіло та світ (2 Тимофію 2:26; 1 Івана 2:15). Будь-яке поклоніння, якщо воно не походить з «очищеного» серця, – марне.

По-друге, істинне поклоніння походить із серця, що прагне лише до Нього. Саме в цьому припустилися помилки самаряни – вони намагалися поклонятися і Богові, і ідолам (2 Царів 17:28-41); це підтвердив Ісус в розмові із самарянкою, що прийшла набрати води з криниці: «Ви вклоняєтесь тому, чого ви не знаєте» (Івана 4:22). Ці люди не віддавалися поклонінню Богові повністю – воно не було зосереджене лише на Ньому. Навіть істинні віруючі можуть припускатися такої помилки. Для цього не обов’язково поклонятися фізичним ідолам, як самаряни, але що поглинає нашу волю, час і ресурси найбільше? Це може бути кар’єра, матеріальні цінності, гроші, здоров’я або навіть наші сім’ї. Давайте вигукнемо до Бога, як цар Давид у Псалмі 62:6: «Насичується, ніби лоєм і товщем, душа моя, а уста мої хвалять губами співними»! Ніщо інше, крім Бога, не повинно задовольняти серце відродженої людини і її відповіддю на це божественне задоволення, яке можна порівняти з найкращою у світі їжею, має висловлюватися вустами, що вихваляють і славлять Його (Євреям 13:15).

По-третє, істинне поклоніння включає бажання розвиватися в нашому пізнанні Бога. Як часто ми нехтуємо цим бажанням! Окрім Біблії, яку ми повинні читати щодня, нам також слід поповняти свої знання, читаючи інші корисні книги. Нам потрібно постійно наповнювати свій розум думками про Бога; Він завжди має бути в центрі нашої уваги, і все, що ми робимо, має прославляти Його (Колосянам 3:17; 1 Коринтянам 10:31). Цікаво, що грецьке слово, перекладене як «служба» в Римлянам 12:1, може також означати «поклоніння». Це означає, що наше повсякденне життя має розглядатися як поклоніння. Ми щодня маємо приносити себе в жертву живу, святу й угодну Богові.

Давайте очищати свої серця, якщо ми насправді хочемо поклонятися Триєдиному Богові в дусі та істині. Наш Бог святий і ми не можемо направляти свою любов ще на щось інше. Справді, Бог у Своїй святості не прийме цього. Ми були створені для поклоніння Йому, але гріхопадіння зіпсувало та зруйнувало нас. Поклоніння є абсолютно природною дією для людини, проте, поки ми не відновимо свої стосунки з Богом через жертву Його улюбленого Сина, все наше поклоніння буде марним. Воно буде, як «чужий огонь» на вівтарі (Левит 10:1).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як правильно поклонятися Богові?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries