settings icon
share icon
Запитання

Що було колючкою в тілі Павла?

Відповідь


Існує безліч пояснень щодо природи колючки в тілі апостола Павла. Вони варіюються від безперервної спокуси, постійного тиску ворогів, хронічних захворювань (таких, як проблеми із зором, малярія, мігрень чи епілепсія), до проблем із мовленням. Ніхто не може сказати напевно, що було колючкою в тілі Павла, але це, імовірно, була фізична недуга.

Те, що ми знаємо про цю колючку, походить від самого Павла в 2 Коринтянам 12:7: «І щоб я через численні об’явлення не пишався, то дано мені колючку в тіло – посланця сатани, – аби бити мене в обличчя, щоб я не величався» (тут і далі – сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). По-перше, метою колючки в тілі було тримати Павла в скромності. Кожний, хто зустрічався з Ісусом, до кого Він звертався чи давав доручення (Дії 9:2–8), звичайно, міг цим пишатися. Додайте ще той факт, що Святий Дух надихнув його написати значну частину Нового Завіту, і нескладно буде погодитися, що Павло насправді міг загордитися. По-друге, ми знаємо, що ця недуга прийшла від посланця сатани. Подібно до того, як Бог дозволив сатані мучити Йова (Йова 1:1–12), Він також дозволив йому мучити Павла заради виконання Своїх благих цілей та бездоганної волі.

Без сумніву, Павло вважав цю колючку перешкодою для більш широкого та ефективного служіння (Галатам 5:14–16), він тричі звертався до Бога щодо звільнення від неї (2 Коринтянам 12:8). Але Павло отримав з цього досвіду урок, який домінує в його працях: «Щоб велич сили була Божа, а не наша» (2 Коринтянам 4:7); «Хто ж хвалиться, нехай хвалиться в Господі» (2 Коринтянам 10:17). Замість того, щоб усунути проблеми, Бог дав йому благодать і силу завдяки цьому, проголосивши, що благодаті буде «достатньо».

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що було колючкою в тілі Павла?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries