settings icon
share icon
Запитання

Які ознаки істинної рятівної віри?

Відповідь


Це – одне з найважливіших питань у житті християнина. Багато віруючих сумніваються у власному спасінні, бо не бачать ознак справжньої віри у своєму житті. Деякі люди кажуть, що ми ніколи не маємо сумніватися у своєму рішенні йти за Христом, але Біблія закликає нас пізнавати себе, щоби побачити, що ми дійсно перебуваємо «у вірі» (2 Коринтянам 13:5). На щастя, Бог дав нам достатньо порад стосовно того, як ми можемо дізнатися, що маємо вічне життя. З цією метою було написане 1 послання Івана, тому що в ньому апостол проголошує: «Ось це я написав вам, [віруючим в Ім’я Божого Сина], щоб ви знали, що віруючи в Ім’я Божого Сина, маєте вічне життя» (1 Івана 5:13; тут і далі – Четвертий сучасний переклад Українського Біблійного Товариства).

У цьому посланні є ряд тестів, які ми можемо використовувати, щоб випробувати себе й свою віру. Досліджуючи їх, пам’ятайте, що ніхто не може бездоганно дотримуватись усіх їх постійно, але вони мають показувати стійку тенденцію, яка характеризує наше життя, коли ми зростаємо в благодаті.

1. Чи подобається вам спілкування з Христом і Його викупленими людьми? (1:3).
2. Чи скажуть люди, що ви ходите у світлі, або ж у темряві? (1:6-7).
3. Чи визнаєте й сповідуєте ви свої гріхи? (1:8).
4. Чи дотримуєтесь ви Божого Слова? (2:3-5).
5. Чи демонструє ваше життя, що ви любите Бога, а не світ? (2:15).
6. Чи характерні для вашого життя праведні вчинки? (2:29).
7. Чи намагаєтесь ви жити очищеним життям? (3:3).
8. Чи спостерігаєте ви зменшення рівня гріховності у вашому житті? (3:5-6). (Примітка: це означає прагнення до відмови від гріха як способу життя, а не цілковиту відсутність гріха).
9. Чи виявляєте ви любов до інших християн? (3:14).
10. Чи підтверджуєте ви свою віру й любов ділами? (3:18-19).
11. Чи зберігаєте ви свою совість чистою? (3:21).
12. Чи відчуваєте ви себе переможцями у своєму християнському житті? (5:4).

Якщо ви можете правдиво відповісти «так» на ці питання (або на більшість із них, працюючи над іншими), то ваше життя приносить власні плоди істинного спасіння. Ісус сказав, що це – наші плоди, за якими ми пізнаємось як Його учні (Матвія 7:20). Безплідні галузки – віруючих, які не приносять плоди Духа (Галатам 5:22-23), – відтинають (Івана 15:2). Справжня віра – це не тільки віра в Бога (біси також вірять – Якова 2:19), але й відверте сповідання гріхів і слідування заповідям Христа. Пам’ятайте, що ми спасенні благодаттю через віру, а не за свої діла (Ефесянам 2:8-9), але наші діла мають відображати реальність нашого спасіння (Якова 2:17-18). Істинна рятівна віра завжди буде приносити плід діл; віра, яка ніколи не приводить до діл, не є вірою взагалі й нікого не спасає.

На додаток до цього, нам слід пам’ятати про Божі обітниці та реальність війни, в якій ми беремо участь. Сатана настільки ж реальний, як і Ісус Христос, і він є грізним ворогом наших душ. Коли ми наближаємось до Христа, сатана шукає будь-яку можливість, щоб ввести в оману й перемогти нас. Він спробує переконати, що ми не гідні того, що Бог нам дав. Якщо ми перебуваємо в Христі, то можемо бути впевнені, що ми з Ним у безпеці. Сам Ісус молився Отцю за нас в Івана 17:11: «Отче Святий, збережи їх у Твоє Ім’я – тих, кого Ти Мені дав, – щоби були одне, як і Ми». Далі, у 15 вірші, Він просив зберегти «їх від злого». В Євангелії від Івана 10:27-29 Ісус сказав: «Мої вівці слухаються Мого голосу, і Я знаю їх, і вони йдуть за Мною, і Я даю їм вічне життя, і вони не загинуть повік, і ніхто не забере їх з Моїх рук. Мій Отець, Який дав їх Мені, є більший від усіх, і ніхто не може забрати [їх] з руки [Мого] Отця». Якщо ви слухаєтесь і коритесь голосу Ісуса, то належите до Його отари, і Він ніколи не відпустить вас. Ісус тут переконливо стверджує, що надійно тримає християн у Своїх люблячих руках, а руки всемогутнього Отця обіймають Його руки, даруючи нам подвійну впевненість у вічній безпеці.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Які ознаки істинної рятівної віри?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries