settings icon
share icon
Запитання

Чи є воля Божа на те, щоб віруючі хворіли?

Відповідь


Біблійне вчення про суверенітет Бога проголошує, що Він могутніший за все, що існує. Він володіє цілковитим контролем над усім – у минулому, сьогоденні та майбутньому – і нічого не відбувається поза Його владою. Він або безпосередньо викликає, або пасивно дозволяє все, що відбувається. Але допускати, щоби щось трапилось, і бути причиною того, що сталося – різні речі. Наприклад, Бог був причиною створення досконалого, безгрішного Адама та Єви, а потім Він допустив їх повстання проти Нього. Бог не змушував їх грішити, і Він, звичайно, міг би зупинити їх, але вважав за краще цього не робити заради досягнення Своїх цілей і виконання Свого досконалого плану. Це повстання призвело до появи всіх видів зла – зла, яке Бог не створював, але існування якого допустив.

Хвороба є одним із виявів двох основних типів зла – морального та природного. Моральне зло – це жорстокість однієї людини стосовно іншої. Природне зло складається з таких аспектів, як стихійні лиха та фізичні хвороби. Зло саме по собі є пошкодженням того, що спочатку було добре, але тепер йому чогось бракує. У випадку з хворобою, – вона є станом, якому бракує доброго здоров’я. Грецьке слово, що позначає зло, насправді означає злоякісну пухлину – те, що руйнує хороший і здоровий стан.

Згрішивши, Адам прирік усе людство на страждання від наслідків цього гріха, одним з яких є хвороба. У Римлянам 8:20-22 (тут і далі – Четвертий сучасний переклад Українського Біблійного Товариства) говориться: «Адже творіння підкорилося марноті не добровільно, а через того, хто його підкорив (воно не виконує свого призначення не з власної провини, а тому що такою була воля Божа), з надією, що саме творіння буде визволене від рабства тління – для свободи слави дітей Божих. Бо знаємо, що все творіння разом стогне і страждає аж донині». Бог має план, щоб у кінцевому результаті звільнити творіння від рабства гріха, так само, як Він звільняє нас від цього рабства через Христа.

Бог дотепер використовує хвороби та інші вади, щоб досягти Своїх вищих цілей, прославити Себе та звеличити Своє святе ім’я. У деяких випадках Він чудесним чином зцілює хвороби. Ісус обійшов Ізраїль, «зцілюючи всяку недугу і всяку хворобу» (Матвія 4:23), і навіть воскресив Лазаря з мертвих після того, як недуга згубила його. В інших випадках Бог використовує хворобу як метод виховання або засудження гріха. Цар Озія у Старому Завіті був уражений проказою (2 Хронік 26:19-20). Навуходоносор був доведений Богом до безумства, поки не зрозумів, що «Господь є Всевишній над людським царством» (Даниїла 4:17). Ірода уразили та з’їли хробаки за те, що він привласнив собі Божу славу (Дії 12:21-23). Навіть є принаймні один випадок, коли Бог допустив сліпоту не як покарання за гріх, а щоб явити Себе та Свої діла за допомогою цього (Івана 9:1-3).

Коли хвороба приходить, вона може не бути результатом прямого втручання Бога в наше життя, а, швидше, бути результатом грішного світу, грішного тіла, а також поганого стану здоров’я та способу життя. І хоча в Біблії зазначено, що Бог бажає, щоб ми мали добре здоров’я (3 Івана 1:2), усі хвороби та немочі Він допускає для Своїх цілей, розуміємо ми їх чи ні.

Хвороба, безумовно, є результатом гріхопадіння людини, але Бог все одно володіє контролем і Він насправді визначає, до якої межі може доходити зло (так само, як Він зробив зі сатаною та випробуваннями Йова – сатані не було дозволено переходити цю межу). Він говорить нам у Біблії про Свою всемогутність більше п’ятдесяти разів, і дивно спостерігати, як Його суверенітет поєднується з рішеннями, прийнятими нами (як поганими, так і хорошими), задля здійснення Його досконалого плану (Римлянам 8:28).

Для тих, хто є віруючим і страждає від недуги в цьому житті, знання того, що вони можуть прославити Бога через свої страждання, є більш важливе, ніж невизначеність щодо того, чому Він це дозволив, – чого вони не зможуть по-справжньому зрозуміти, поки не постануть перед Ним у вічності. Тоді ж на всі питання будуть отримані відповіді, або, точніше, ми більше не будемо перейматися самими питаннями.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи є воля Божа на те, щоб віруючі хворіли?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries