settings icon
share icon
Запитання

Чи можуть християни слухати світську музику?

Відповідь


Багато християн стикаються з цим питанням. Чимало світських музикантів є надзвичайно талановитими. Світська музика може бути дуже привабливою. Існує безліч позитивних світських пісень, з мелодіями, що легко запам’ятовуються, та глибоким змістом. При прийнятті рішення щодо того, слухати світську музику чи ні, слід звертати увагу на три основні фактори: 1) мета музики, 2) стиль музики і 3) зміст пісні.

1. Мета музики. Чи є музика призначена виключно для поклоніння, чи ж Бог створив її також і для заспокоєння та / або розваги? Найвідоміший музикант Біблії, цар Давид, використовував музику перш за все для поклоніння Богові (див. Псалом 3:1; 5:1, 54, 55; 60:1; 66:1; 75:1). Тим не менше, коли царя Саула мучили злі духи, він запрошував Давида грати на арфі, щоб заспокоїтися (1 Самуїла 16:14–23). Ізраїльтяни також використовували музичні інструменти, аби попередити про небезпеку (Неемії 4:20) і вразити своїх ворогів (Суддів 7:16–22). У Новому Завіті апостол Павло напучує християн заохочувати одне одного музикою: «Повчаючи самих себе псалмами, урочистими та духовними піснями, співаючи і прославляючи у ваших серцях Господа» (Ефесянам 5:19, тут і далі – сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Таким чином, хоча основною метою музики насправді видається поклоніння, Біблія однозначно допускає використання музики для інших цілей.

2. Стиль музики. На жаль, питання про музичні стилі може з легкістю призвести до суперечки серед християн. Є християни, які категорично наполягають на тому, що використання будь-яких музичних інструментів заборонене. Інші бажають співати лише «старі-добрі» гімни. Треті хочуть більш ритмічної та сучасної музики. Четверті стверджують, що краще поклонятися в атмосфері, що нагадує «рок-концерт». Замість того, щоб визнати ці відмінності особистими вподобаннями та культурними особливостями, деякі християни називають стиль музики, якому віддають перевагу, єдиним «біблійним» стилем та проголошують усі інші форми нездоровими, нечестивими чи навіть сатанинськими.

Біблія ніде не засуджує будь-які конкретні стилі музики. Вона ніде не говорить про будь-які музичні інструменти як про нечестиві. Біблія згадує багато видів струнних і духових інструментів. Хоча в ній конкретно не йдеться про барабани, але згадуються інші ударні інструменти (Псалом 67:25; Ездри 3:10). Майже всі форми сучасної музики використовують види та / або комбінації тих же типів музичних інструментів з різними швидкостями й пріоритетами. Немає біблійного підґрунтя для оголошення будь-якого конкретного стилю музики нечестивим або таким, що суперечить Божій волі.

3. Зміст пісні. Оскільки ні мета, ні стиль музики не визначають, чи можна християнам слухати світську музику, слід розглянути зміст тексту пісні. Хоча написане в посланні до Филип’ян 4:8 не стосується конкретно музики, воно є прекрасною порадою щодо музичних текстів: «Наостанку, брати: те, що істинне, що чесне, що справедливе, що чисте, що любе, що гідне хвали, – коли яка чеснота або коли яка похвала, – про це роздумуйте». Якщо нам слід думати про такі речі, то, звичайно, саме це ми маємо запрошувати у свій розум через музику та пісні. Чи може текст світської пісні бути правдивим, чесним, справедливим, чистим, любим і похвальним? Якщо так, то тоді немає нічого поганого в тому, що християни слухають такі світські пісні.

Однак значна частина світської музики не відповідає стандартам послання до Филип’ян 4:8. Світська музика часто пропагує аморальність і насильство, применшуючи цінність чистоти та цілісності. Якщо пісня прославляє те, що виступає проти Бога, християни не повинні її слухати. Проте, є багато світських пісень, які не згадують про Бога, проте підтримують такі благочестиві цінності, як чесність, чистоту або цілісність. Якщо пісня про кохання підтримує святість шлюбу та / або чистоту істинної любові, то навіть якщо в ній не згадується про Бога чи Біблію, її однаково можна слухати та насолоджуватися нею.

Те, чому людина дозволяє займати свій розум, рано чи пізно стане визначати її слова та вчинки. Зміст текстів у Филип’янам 4:8 і Колосянам 3:2, 5 – передумова для створення корисної моделі мислення. Друге послання до Коринтян 10:5 вказує нам підпорядковувати «кожний задум на послух Христові». Ці тексти дають чітко зрозуміти, яку музику нам не слід слухати.

Звичайно, що найкращим видом музики є той, що вихваляє та прославляє Бога. Талановиті християнські музиканти працюють майже в кожному музичному жанрі, від класики до року, репу та регі. Немає нічого поганого в якомусь конкретному стилі музики. Саме тексти визначають, чи є пісня «прийнятною» для християн, чи ні. Якщо щось змушує вас думати чи займатися тим, що не прославляє Бога, тоді цього слід уникати.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи можуть християни слухати світську музику?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries