settings icon
share icon
Запитання

Якими є ролі чоловіка та жінки в сім’ї?

Відповідь


Хоча чоловіки та жінки рівні у взаєминах із Христом, Святе Письмо виділяє для кожного з них окремі ролі в шлюбі. Чоловіку слід узяти на себе керівництво домом (1 Коринтянам 11:3; Ефесянам 5:23). Це керівництво не має бути диктаторським, поблажливим або сповненим переваги, але має відповідати прикладу Христового керівництва Церквою. «Чоловіки, любіть своїх дружин, як Христос полюбив Церкву й віддав Себе за неї, щоб її освятити, очистивши купіллю води в слові» (Ефесянам 5:25–26; тут і далі сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Христос любить Церкву (Своїх людей), виявляючи співчуття, милосердя, прощення, пошану та безкорисливість. Так само чоловіки мають любити своїх жінок.

Дружини мають коритися авторитету своїх чоловіків. «Підкоряючись одне одному в Христовому страху. Дружини, коріться своїм чоловікам, як Господу, адже чоловік є голова дружини, як Христос – Голова Церкви, Він же – Спаситель тіла. Як Церква кориться Христові, так і дружини – чоловікам у всьому» (Ефесянам 5:21–24). Хоча дружині слід коритися своєму чоловікові, Біблія декілька разів вказує чоловікам, як їм слід поводитися зі своїми дружинами. Чоловік не повинен перетворюватися на диктатора, йому слід виявляти повагу до своєї дружини та до її думки. Фактично, Ефесянам 5:28–29 закликає чоловіків любити своїх жінок таким же чином, як вони люблять свої тіла, насичуючи та піклуючись про них. Любов чоловіка до своєї дружини повинна бути такою самою, як любов Христа до Свого тіла – Церкви.

«Дружини, слухайтеся своїх чоловіків, як личить у Господі. Чоловіки, любіть дружин і не будьте суворі до них» (Колосянам 3:18–19). «Так само чоловіки: живіть зі своїми дружинами в порозумінні, поводячись, немов з тендітною вазою, сповненою жіночості, виявляючи їм шану як співспадкоємцям благодаті життя, щоб не було перепон для ваших молитов» (1 Петра 3:7). Із цих віршів ми бачимо, що любов і повага характеризують ролі як чоловіків, так і жінок. Якщо ці якості присутні, тоді авторитет, керівництво, любов і покора не будуть проблемою для будь-кого з партнерів.

Щодо розподілу обов’язків у домі Біблія вказує чоловікам забезпечувати свої сім’ї. Це означає, що чоловікові слід працювати й заробляти достатньо грошей, аби забезпечувати всі потреби своєї дружини та дітей. Ухилення від цього несе певні духовні наслідки. «Якщо хто про своїх, а найбільше про домашніх, не дбає, той зрікся віри і є ще гірший від невірного» (1 Тимофію 5:8). Тому чоловік, який не докладає зусиль для забезпечення своєї родини, не має права носити звання християнина. Це не означає, що дружина не може допомагати йому в цьому – в Притчах 31 продемонстровано, що благочестива дружина, безумовно, може брати участь у цьому – але забезпечення сім’ї не є її першочерговим обов’язком. Хоча чоловік повинен допомагати з дітьми і домашнім господарством (виконуючи свій обов’язок любити свою дружину), Притчі 31 також дає зрозуміти, що дім є першочерговою сферою впливу та відповідальності дружини. Навіть якщо їй доводиться пізно лягати й рано вставати, її сім’я має бути належним чином доглянута. Це – нелегкий стиль життя для багатьох жінок, особливо в благополучних західних націях. Тим не менше, занадто багато жінок страждають від надмірного стресу та напруження. Щоб уникнути таких стресових ситуацій, і чоловік, і дружина мають із молитвою змінити порядок своїх пріоритетів і дотримуватись біблійних вказівок щодо їхніх ролей.

Конфлікти щодо поділу обов’язків у шлюбі неминучі, але якщо обидва партнери присвячені Христові, то ці конфлікти будуть зведені до мінімуму. Якщо пара бачить, що сварки відбуваються занадто часто та інтенсивно, або якщо сварки взагалі стають однією з характеристик їхнього шлюбу, то проблема лежить у духовній площині. У такому випадку партнери повинні, перш за все, переглянути своє присвячення молитві й покорі Христу, а потім – з любов’ю та повагою – одне одному.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Якими є ролі чоловіка та жінки в сім’ї?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries