settings icon
share icon
Запитання

Чому ми маємо читати / досліджувати Біблію?

Відповідь


Прямо кажучи, ми маємо читати і досліджувати Біблію, тому що вона є Божим Словом до нас. У 2 Посланні до Тимофія 3:16 стверджується, що Біблія «Богом надхнена». Існує багато питань, піднятих філософами і простими людьми, на які Бог дає відповіді у Святому Письмі, наприклад: У чому ціль життя? Звідки ми походимо? Чи існує життя після смерті? Що відбувається після смерті? Як нам потрапити у Рай? Чому світ сповнений зла? Чому нам доводиться примушувати себе робити добро? Крім цих «глобальних» питань, вона дає безліч практичних порад на такі теми, як: Чого я очікую від дружини? Як я можу мати успішний шлюб? Як я можу бути хорошим другом? Як я можу бути хорошим батьком? Що таке успіх, і як мені його здобути? Як я можу змінитись? Що дійсно важливе у житті? Як я можу жити, щоби потім не жаліти, озираючись назад? Як я можу догодити Богу? Як я можу отримати прощення? Як я можу з перемогою вийти із несприятливих обставин?

Ми повинні читати і досліджувати Біблію, тому що вона абсолютно надійна і безпомилкова. Біблія унікальна серед так званих «святих» книг тим, що вона не просто викладає моральне вчення і говорить: «Вірте мені!». Вона дає нам можливість випробувати її, перевіряючи сотні детальних пророцтв, історичних повідомлень і наукових фактів, що містяться в ній. Ті, хто говорить, що Біблія містить помилки, глухі для правди. Одного разу Ісус запитав, що легше сказати: «Прощаються тобі гріхи твої», чи «Встань, візьми ложе своє і ходи». Тоді Він довів, що має можливість прощати гріхи (дещо, небачене для людей), зціливши паралітика (у чому оточуючі могли переконатися на власні очі). Так само нам дане запевнення, що Боже Слово істинне стосовно духовних речей, які ми не можемо перевірити своїм сприйняттям, показуючи себе правдивим у тих сферах, які піддаються перевірці (історична, наукова і пророцька точність).

Ми маємо читати і вивчати Біблію, тому що Бог, як і людська природа, незмінний – Біблія така ж актуальна для нас, як і в часи свого написання. Хоча світ навколо нас змінюється, людські бажання і природа залишаються такими ж. Гортаючи сторінки біблійної історії, ви побачите – незалежно від того, особисті це стосунки чи суспільні, «немає нічого нового під сонцем». І поки більша частина людства продовжує пошуки любові й задоволення у невідповідних місцях, Бог – наш добрий і милосердний Творець – повідомляє, що саме принесе нам ПОСТІЙНУ радість. Його Слово, Святе Письмо, настільки важливе, що Ісус сказав про нього: «Не хлібом самим буде жити людина, але кожним словом, що походить із уст Божих» (Матвія 4:4). Іншими словами, якщо ви хочете жити найбільш повним життям, як це передбачено Богом, слухайте і слідуйте Божому Слову – це навіть важливіше за харчування!

Нам слід читати і вивчати Біблію, тому що нас оточує так багато оманливих учень. Біблія дає нам мірило, з допомогою якого ми можемо відрізняти правду від неправди. Вона говорить нам, який Бог. Неправильне уявлення про Бога призводить до поклоніння «ідолам» чи «фальшивим богам». Як ми можемо поклонятися чомусь несхожому на Нього?! Біблія говорить нам, як потрапити у Рай… і це досягається не нашою добротою чи хрещенням, чи чим-небудь іншим, що ми можемо ЗРОБИТИ самостійно (Івана 14:6; Ефесянам 2:1-10; Ісаї 53:6; Римлянам 3:10; 5:8; 6:23; 10:9-13). На всіх своїх сторінках Боже Слово показує нам, як сильно Бог любить нас (Римлянам 5:6-8; Ісаї 53:1). І знаючи це, ми запрошені любити Його у відповідь (1 Івана 4:19).

Біблія підготує нас до служіння Богу (2 Тимофію 3:17; Ефесянам 6:17; Євреям 4:12). Вона допоможе нам дізнатись, як врятуватися від гріха і його наслідків (2 Тимофію 3:15). Роздуми над нею і слідування її повчанням принесе успіх у житті (Ісуса Навина 1:8; Якова 1:25). Боже Слово також допоможе нам побачити гріх у нашому житті і позбавитись його (Псалтир 118:9, 11). Воно покаже вірний життєвий шлях, роблячи нас мудрішими за наших учителів (Псалтир 31:8; 118:99; Притчі 1:6). Біблія утримає нас від марнування років нашого життя на те, що є недовговічним і несуттєвим (Матвія 7:24-27).

Читання і вивчення Біблії допоможе нам за привабливою «приманкою» грішних спокус побачити болючий «гачок», аби ми змогли вчитися на помилках інших, не допускаючи їх особисто. Досвід – великий учитель, але коли доводиться отримувати уроки від гріха, він стає дуже суворим учителем. Набагато краще вчитися на помилках інших. Існує так багато біблійних прикладів для ознайомлення – як позитивних, так і негативних (які інколи бувають із різних моментів життя однієї і тієї ж людини). Наприклад, читаючи про Давида у його перемозі над велетнем Голіафом, ми можемо переконатися, що Бог вищий за все те, з чим нам деколи доводиться боротись (1 Самуїла 17). Той же Давид, зазнавши поразку від спокуси вчинити перелюб з Версавією, показує, якими довготривалими і жахливими можуть бути наслідки «миттєвого задоволення» (2 Самуїла 11-12). Знання Біблії дає нам реальну надію і мир, коли здається, що все навколо нас рушиться (Римлянам 15:4; Псалтир 111:7; Авакум 3:17-19).

Біблія – це книга, не призначена просто для читання. Це – книга для вивчення і подальшого застосування. В іншому випадку, це буде те саме, що й споживати їжу без пережовування, а потім випльовувати її назад – жодної поживної цінності від цього ми не отримаємо.

Біблія – це Боже Слово. Воно настільки обов’язкове, як і закони природи. Ви можете ігнорувати її, але вам це тільки нашкодить, як і нехтуваннями законом гравітації. Загалом, важливість Біблії для нашого життя неможливо переоцінити. Вивчення Біблії можна порівняти із добуванням золота. Якщо ви не будете докладати належних зусиль, просто промиваючи пісок у струмку, то знайдете зовсім небагато золотого пилу. Але чим більше ви зусиль докладатимете, щоб дійсно вкопатись у глибину, тим більшою буде нагорода за ваші старання.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чому ми маємо читати / досліджувати Біблію?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries