settings icon
share icon
Запитання

Як психологія поєднується з біблійним консультуванням?

Відповідь


Світська психологія заснована на вченнях таких психоаналітиків, як Зігмунд Фрейд, Карл Юнг і Карл Роджерс. Біблійне, чи ноутетичне (від грецького «ноутетео» – напучувати) консультування, з іншого боку, ґрунтується виключно на відкритому нам Слові Божому. Біблійне консультування вважає Святе Письмо достатнім для того, «щоби Божа людина була досконала, на всяке добре діло готова» (2 Тимофію 3:17, тут і далі – сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Біблійні консультанти навчають, що основна проблема людини є духовною за своїм характером, тому психологи-атеїсти, які самі є духовно мертвими, не мають реального розуміння стану людини.

У зв’язку з цим, слід зауважити, що «християнське консультування» відрізняється від «біблійного консультування» у тому, що християнське консультування часто використовує світську психологію на додаток до Біблії. Це не означає, що християнський консультант не є також консультантом біблійним, але часто християнські консультанти є християнами, які інтегрують світську психологію у свою роботу. Біблійні, ноутетичні консультанти цілковито відкидають світську психологію.

Психологія значною мірою є гуманістичною за своєю природою. Світський гуманізм підносить людство як найвищий стандарт істини та моральності й відкидає віру, надприродне та Біблію. Таким чином, світська психологія є спробою людини зрозуміти і відновити духовне єство людини, не звертаючись до духовності або не визнаючи її.

Біблія називає людство унікальним Божим творінням, створеним за Його образом (Буття 1:26; 2:7). Вона звертає увагу безпосередньо на духовність людини, а саме на її падіння в гріх, наслідки гріха та взаємини людини з Богом.

Світська психологія основана на ідеях, що людина за своєю суттю є хорошою і що відповіді на її проблеми знаходяться всередині неї самої. Біблія ж зображує стан людини зовсім по-іншому. Людина не є «за своєю суттю хорошою», вона – мертва через свої переступи й гріхи (Ефесянам 2:1); «людське серце найлукавіше над все та невигойне» (Єремії 17:9, переклад Огієнка). Таким чином, біблійний консультант застосовує зовсім інший підхід: замість того, щоб шукати рішення духовних проблем у своєму власному розумі, він прагне протистояти гріху, отримати «мудрість, що згори» (Якова 3:17) і застосовувати Слово Боже до ситуації.

Біблійні консультанти, на відміну від психотерапевтів і деяких християнських консультантів, вважають Біблію єдиним джерелом усебічного та детального підходу до консультування (2 Тимофію 3:15–17; 2 Петра 1:4). Біблійне консультування прагне дозволити Богові говорити за Себе через Своє Слово. Воно сприяє любові до істинного та живого Бога, любові, яка має справу з гріхом і виробляє покірність.

Психотерапія заснована на потребах. Потреби – в самоповазі, любові, прийнятті та значущості – домінують. Вважається, що якщо ці потреби задовольняються, то люди стають щасливі, добрі та моральні, а якщо ні, то будуть нещасними, озлобленими та аморальними. Біблійне консультування навчає, що справжнє задоволення та щастя можна знайти лише в стосунках із Богом і в прагненні до благочестя. Жодна психотерапія не зможе, наприклад, зробити егоїстичну людину безкорисливою, але покірний Божий слуга буде задоволений своїм радісним, безкорисливим жертвуванням (2 Коринтянам 9:7).

Отже, яким чином психологія поєднується з біблійним консультуванням? Якщо коротко, то жодним. Світська психологія починається з людини та закінчується людиною з її ідеями. Істинне біблійне консультування вказує на Христа та Слово Боже. Біблійне консультування є пастирською діяльністю, плодом духовного дару напучування, і його метою є не самооцінка, а освячення.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як психологія поєднується з біблійним консультуванням?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries