settings icon
share icon
Запитання

Що Біблія говорить про терпіння?

Відповідь


Коли нам усе вдається, терпіння виявити нескладно. Істинне випробування терпіння приходить, коли порушуються наші права – коли інша машина «підрізає» нас на шляху, коли з нами поводяться нечесно, коли наші колеги в черговий раз висміюють нашу віру. Деякі люди вважають, що мають право засмучуватися через роздратування чи випробування. Нетерплячість виглядає, як праведний гнів. Тим не менше, Біблія прославляє терпіння як плід Духа (Галатам 5:22), що має виявлятися в житті кожного послідовника Христа (1 Солунянам 5:14). Терпіння демонструє нашу віру в Божественний вибір часу, Його всемогутність і любов.

Хоча більшість людей розглядають терпіння як пасивне очікування чи м’яку толерантність, більшість грецьких слів у Новому Завіті, що перекладаються як «терпіння», є словами, що мають активний, енергійний зміст. Зверніть увагу, наприклад, на текст у посланні до Євреїв 12:1: «Тому й ми, маючи довкола себе таку велику хмару свідків, відкиньмо всяку гордість та гріх, що нас легко обплутує, з терпінням прямуймо до тієї боротьби, яка перед нами». Чи беруть участь у перегонах, пасивно очікуючи повільних людей, чи реагують м’яко на шахраїв? Звичайно, що ні! Слово, перекладене, як «терпіння» в цьому тексті, означає «витривалість». Християни беруть участь у боротьбі терпляче, долаючи труднощі. У Біблії терпеливість є наполегливим прагненням досягнути мети, перенесенням випробувань або очікуванням виконання обітниць.

Терпіння не розвивається моментально. Божа сила й милосердя критично важливі для його розвитку. Послання до Колосян 1:11 говорить нам, що Господь зміцнює нас «для всякої витривалості та терпеливості», в той час як послання Якова 1:3–4 повідомляє, що випробовування є Його способом вдосконалити нашу терпеливість. Вона ще краще розвивається та зміцнюється, якщо ми довіряємо Божій бездоганній волі й вибору часу, навіть перед обличчям злої людини, «яка чинить переступ» (Псалом 36:7). Наше терпіння буде винагороджено наприкінці, «адже прихід Господа вже близько» (Якова 5:7–8, тут і далі – сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). «Господь добрий для тих, що Його очікують, – для душі, яка Його шукатиме» (Плач Єремії 3:25).

У Біблії ми зустрічаємо безліч прикладів тих людей, чиє терпіння характеризувало їхнє життя з Богом. Яків радить нам мати «за приклад страждання і довготерпіння пророків» (Якова 5:10). Він також згадує Йова, чию непохитність було винагороджено тим, який кінець життя дав йому Господь (Якова 5:11). Авраам також – «бувши довготерпеливим, він одержав обітницю» (Євреям 6:15). Ісус є нашим прикладом у всьому, і Він продемонстрував терпеливу витривалість: «Незважаючи на сором, замість належної Йому радості перетерпів хрест і сів праворуч Божого престолу» (Євреям 12:2).

Як виявляти терпіння, що характеризує Христа? По-перше, ми дякуємо Богові. Першою реакцією людини зазвичай є «чому я?», але Біблія говорить радіти Божій волі (Филип’янам 4:4; 1 Петра 1:6). По-друге, ми маємо бачити Його цілі. Іноді Бог ставить нас у складні ситуації, щоб ми могли стати Його свідками. З іншого боку, Він може застосувати випробування для освячення нашого характеру. Згадка про той факт, що Його цілі призначені для нашого розвитку та Його слави, допоможе нам у випробуванні. По-третє, ми пам’ятаємо Його обітниці, такі як у Посланні до Римлян 8:28, які говорять нам, «що тим, які люблять Бога, котрі покликані за Його передбаченням, усе сприяє до добра». «Усе» включає і наші випробування.

Наступного разу, коли ви опинитесь у дорожньому заторі, коли ваш друг зрадить вас або хтось почне висміювати ваші переконання, як ви відреагуєте? Природною реакцією є нетерпимість, яка призводить до стресу, гніву та розчарування. Слава Богу, що, будучи християнами, ми більше не перебуваємо в кайданах «природної реакції», тому що ми – нові творіння в Самому Христі (2 Коринтянам 5:17). Замість цього, ми маємо Господню силу, щоб реагувати з терпінням і цілковитою довірою до могутності та цілей Небесного Отця. «Тим, хто настирливістю в добрих ділах шукає слави, честі й нетління, – вічне життя» (Римлянам 2:7).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що Біблія говорить про терпіння?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries