settings icon
share icon
Запитання

Чи може християнин відмовитися від спасіння?

Відповідь


Короткою відповіддю на це питання буде «ні» – істинний християнин не може відмовитися від спасіння. Як не дивно, деякі з тих, хто згоден, що християнин не може «втратити» своє спасіння, досі вірять, що спасіння можна «повернути» Богові. Деякі прихильники такого погляду використовують текст у Римлянам 8:38-39 і кажуть, що, хоча й нічого ззовні не може відлучити нас від Бога, ми можемо самостійно вирішувати, чи відокремлювати себе від Нього, чи ні. Ця думка не тільки не відповідає Біблії – вона не відповідає жодній логіці.

Аби зрозуміти, чому неможливо «повернути» своє спасіння, ми маємо розуміти три аспекти: природу Бога, природу людини та природу самого спасіння. Бог, за Своїм єством, є Спасителем. Лише в книзі Псалмів Його названо Спасителем людства тринадцять разів. Тільки Господь є нашим Спасителем, ніхто не може врятувати нас, як і ми не можемо врятувати себе самі. «Я – Бог, і немає крім Мене того, Хто спасає!» (Ісаї 43:11; тут і далі – Четвертий сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Ніде у Святому Письмі Господа не описують як Спасителя, Який залежить у здійсненні спасіння від тих, кого Він рятує. Євангелія від Івана 1:13 чітко навчає, що ті, хто належить Богові, не народжуються знову за своєю волею, а за волею Божою. Він спасає за Своєю волею й силою. Його волю ніколи не було порушено та Його влада ніколи не була обмежена (Даниїла 4:35).

Божий план спасіння виконав Ісус Христос, Бог у тілі, Який прийшов на землю, щоб «знайти та спасти те, що загинуло!» (Луки 19:10). Ісус дав зрозуміти, що не ми Його вибрали, але Він обрав нас і настановив, щоб ми по світу «йшли та плід приносили» (Івана 15:16). Спасіння – це дар від Бога через віру в Христа, дарований тим, кого Він призначив іще до заснування світу і що «були відзначені печаттю, Святим Духом обітниці» задля спасіння (Ефесянам 1:11-14). Це виключає ідею, що людина може за власним бажанням зірвати Божий план свого спасіння. Бог не буде відкидати когось, хто мав отримати дар спасіння, щоб Його план зруйнував той, хто «повертає» цей дар. Боже всезнання та передбачення роблять такий сценарій неможливим.

Люди за своєю природою є зіпсованими істотами, що не прагнуть до Бога. Поки їхні серця не змінить Божий Дух, вони не шукатимуть Бога – вони не можуть! Слово Боже є незрозумілим для них. Невідроджені люди є неправедними, нічого не вартими та сповненими обману. Їхні уста сповнені гіркоти та прокльонів, вони схильні до кровопролиття, у них немає миру й «немає Божого страху перед їхніми очима!» (Римлянам 3:10-18). Така людина не в змозі спастись і навіть не помічає потреби у власному спасінні. І тільки після того, як вона стає новим творінням у Христі, її серце та розум змінюються стосовно Бога. Тоді вона починає бачити істину й розуміти духовні речі (1 Коринтянам 2:14; 2 Коринтянам 5:17).

Християнин – це той, хто був викуплений від гріха й наставлений на дорогу до небес. Він є новим творінням і його серце звернене до Бога. Його старе єство зникло, померло. Його нова природа не забажає відмовитися від власного спасіння та повернутися до своєї старої природи, як людина з пересадженим серцем не захоче віддати своє нове серце в обмін на старе та хворе. Ідея про те, що християнин може повернути своє спасіння, є небіблійною та немислимою.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи може християнин відмовитися від спасіння?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries