settings icon
share icon
Запитання

Як я можу пробачати тим, хто згрішив проти мене?

Відповідь


Стосовно кожної людини у певний момент її життя чинили неправильно, ображали і грішили. Як ми повинні реагувати, коли таке трапляється? Згідно з Біблією, ми має пробачати. У Посланні до Ефесян 4:32 написано: «А ви один до одного будьте ласкаві, милостиві, прощаючи один одному, як і Бог через Христа вам простив!». Так само у Посланні до Колосян 3:13 говориться: «Терпіть один одного, і прощайте собі, коли б мав хто на кого оскарження. Як і Христос вам простив, робіть так і ви!». Провідна думка у цих двох текстах полягає в тому, що нам слід прощати інших, як і Бог пробачив нам. Чому ми пробачаємо? Тому, що самі були пробачені!

Пробачати було би просто, якби нам можна було робити це лише стосовно тих, хто просить про це у печалі й каятті. Але Біблія говорить, що ми повинні прощати тих, хто згрішив проти нас – усіх, без будь-яких умов і винятків. Відмова щиро пробачити людині демонструє почуття образи, болю і гніву – жодне з яких не має бути притаманне християнину. У Господній молитві ми просимо Бога пробачити гріхи наші, як і ми пробачаємо тим, хто згрішив проти нас (Матвія 6:12). В Євангелії від Матвія 6:14-15 Ісус сказав: «Бо як людям ви простите прогріхи їхні, то простить і вам ваш Небесний Отець. А коли ви не будете людям прощати, то й Отець ваш не простить вам прогріхів ваших». У світлі інших біблійних текстів, які говорять про Божественне прощення, вищезгадані вірші дають нам зрозуміти, що люди, які відмовляються прощати інших, самі не відчули Божого прощення.

Завжди, коли ми порушуємо Божі заповіді, ми грішимо проти Нього. Завжди, коли ми чинимо неправильно проти іншої людини, ми грішимо не тільки проти неї, але й проти Бога. Бачачи велич Божої милості у прощенні ВСІХ наших гріхів, ми можемо усвідомити, що у нас немає права забирати цю милість від інших. Ми згрішили проти Бога непомірно більше, ніж будь-яка людина може згрішити проти нас. Якщо Бог пробачає нас, то як ми можемо відмовлятись пробачити інших за такі дрібниці? Притча Ісуса, записана у Матвія 18:23-35, є вражаючою ілюстрацією цієї істини. Бог обіцяє, що, коли ми прийдемо до Нього просити прощення, Він дасть нам його (1 Івана 1:9). Прощення, яке даруємо ми, не повинне мати обмежень, так само, як і Боже прощення безмежне (Луки 17:3-4).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як я можу пробачати тим, хто згрішив проти мене?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries