settings icon
share icon
Запитання

Що означає біблійний вираз «Безумний говорить у серці своїм: “Нема Бога!”»?

Відповідь


У Псалмах 14:1 і 53:1 написано: «Безумний говорить у серці своїм: “Нема Бога!”». Деякі люди використовують такі тексти, намагаючись довести, що атеїсти є нерозумними або божевільними. Проте єврейське слово, перекладене тут як «безумний», має інше значення. В оригіналі вжите слово «наба», яке, швидше, означає «моральний безумець», тобто людина без моральних устоїв (у перекладі Російського Біблійного товариства використовується «негодяй»). Отже, цей текст означає не те, що «нерозумні люди не вірять у Бога», а, швидше, що «аморальні люди не вірять у Бога».

Багато атеїстів є надзвичайно розумними людьми. Не розум або його відсутність призводять до відкидання людиною віри в Бога, а брак моральності. Люди не просто відкидають ідею про те, що існує Творець. Вони опираються ідеї, що існує Творець, Який вимагає від Свого творіння бути моральними. Щоб очистити свою совість і звільнитися від почуття провини, люди відкидають ідею про Бога як єдиного джерела абсолютної моралі. Роблячи це, атеїсти живуть, як їм заманеться – настільки морально чи аморально, як вони бажають – без почуття провини за свою відмову відповідати перед Богом.

Деякі видатні атеїсти це визнають. Один відомий атеїст, відповідаючи на запитання, чого він хоче досягти за допомогою атеїзму, заявив, що він хоче «випити стільки алкоголю й мати стільки жінок, скільки буде можливо». Віра у вищу істоту супроводжується почуттям відповідальності й підзвітності цій істоті. Тому, щоб уникнути докорів сумління, яке саме було створене Богом, людина має відкинути Його існування, аби звільнитися від морального тиску совісті.

Але ми не говоримо, що всі атеїсти є аморальними людьми. Багато атеїстів ведуть відносно моральне життя. Суть виразу «Безумний говорить у серці своїм: “Нема Бога!”» полягає в тому, що нестача доказів на користь Його існування не є справжньою причиною відмови людей від віри в Нього. Люди відкидають віру через бажання бути вільними від моральних обмежень, які Він встановлює, та уникнути почуття провини, що супроводжує порушення цих обмежень.

«Бо гнів Божий з’являється з неба на всяку безбожність і неправду людей, що правду гамують неправдою, тому що те, що можна знати про Бога, явне для них, бо їм Бог об’явив ... Так що нема їм виправдання, бо ... знікчемніли своїми думками, і запаморочилось нерозумне їхнє серце. Називаючи себе мудрими, вони потуманіли ... Тому-то й видав їх Бог у пожадливостях їхніх сердець на нечистість, щоб вони самі знеславляли тіла свої. Вони Божу правду замінили на неправду» (Римлянам 1:18-25). English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що означає біблійний вираз «Безумний говорить у серці своїм: “Нема Бога!”»?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries