settings icon
share icon
Запитання

Християнський піст – що про це говорить Біблія?

Відповідь


Святе Письмо не вказує християнам поститися. Бог не вимагає цього від християн. Водночас, Біблія говорить про піст, як про щось хороше, корисне й очікуване. У книзі Дій Апостолів записано про віруючих, які постилися перед прийняттям важливих рішень (Дії 13:4; 14:23). Піст і молитва досить часто пов’язані між собою (Луки 2:37; 5:33). У більшості випадків фокусом посту є утримання від їжі. Замість цього, ціллю посту має бути відсторонення від цього світу і, натомість, концентрація на Богові. Піст – це демонстрація Богу (і вам самим), що ви серйозно ставитеся до стосунків із Ним. Піст допомагає вам вийти на новий рівень відносин з Ним й обновити впевненість у Ньому.

Хоча піст у Біблії майже завжди супроводжується утриманням від їжі, існують інші способи посту. Усе, від чого ви можете тимчасово відмовитися, щоб краще зосередитись на Богові, може вважатися постом (1 Коринтянам 7:1-5). Піст має бути обмежений визначеним часом, особливо, якщо це піст без їжі. Тривалі проміжки часу без їжі шкідливі для тіла. Піст не призначений для покарання вашої плоті, а для концентрації на Богові. Піст також не варто розглядати, як «дієтичний засіб». Не постіться, щоб скинути вагу, а для того, щоб здобути більш глибокі стосунки з Богом. Так, кожен може поститись. Деякі люди, можливо, не зможуть поститись без їжі (наприклад, діабетики), але кожен може тимчасово відмовитися від чогось, аби якнайбільше зосередити свою увагу на Господі.

Відвертаючись від цього світу, ми можемо краще сконцентруватися на Христі. Піст – це не спосіб примусити Бога зробити те, що ми хочемо. Піст змінює нас, а не Бога. Піст – це не спосіб виглядати більш духовним, ніж інші. Піст необхідно звершувати у дусі смирення і радості. В Євангелії від Матвія 6:16-18 говориться: «А як постите, то не будьте сумні, як оті лицеміри: вони-бо зміняють обличчя свої, щоб бачили люди, що постять вони. Поправді кажу вам: вони мають уже нагороду свою! А ти, коли постиш, намасти свою голову, і лице своє вмий, щоб ти посту свого не виявив людям, а Отцеві своєму, що в таїні; і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно».

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Християнський піст – що про це говорить Біблія?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries