settings icon
share icon
Запитання

Наскільки суперечливими поняттями є віра в Бога і наука?

Відповідь


Науку визначають як «спостереження, опис, експериментальне дослідження і теоретичне обґрунтування явищ». Наука – це засіб, завдяки якому людство здобуває знання для кращого розуміння природи всесвіту. Це прагнення до нових знань, яка задовольняється спостереженнями і постановкою нових гіпотез. Розвиток науки демонструє нам усе багатство людського розуму, особливо логіки й уяви. Але, все-таки, віра в науку ніколи не повинна перевищувати віру в Господа. Справжній християнин вірить у Бога, поважає науку, але знає, що з цього є ідеальним, а що – ні.

Наша віра в Бога – це віра в саму віру! Ми віримо в Сина – заради спасіння, в Слово Боже – заради повчання, у Святого Духа – для направлення. Наша віра в Бога повинна бути абсолютною, і як тільки ми увіруємо в Нього, ми станемо причасні до ідеального, всесильного і всезнаючого Творця. А ось віра в науку – це вже справа інтелектуальна і тільки. Ми можемо покладатися на науку і вершити великі діла, але також, поклавшись на неї, можемо припуститись непоправних помилок. Якщо ми віримо лише в науку, відповідно, ми покладаємося на недосконалу, грішну, обмежену і смертну людину. Історія доводить, що наука багато в чому помилялася, наприклад, у формі Землі, активному польоті, вакцинації, циркуляції крові та навіть у процесі запліднення! А от Бог ніколи не був спійманий на помилках.

Правда – не страшна! Тому християнам не слід боятися чи ненавидіти справжню науку. Більш глибоке вивчення того, як влаштований наш всесвіт, допомагає усвідомити велич Творця. Розширення інтелектуального кругозору сприяє боротьбі з різноманітними захворюваннями, незнанням і нерозумінням. Але вся небезпека криється у виборі науковців: вони віддають перевагу вірі в людську логіку, а не вірі у Творця. Такі люди не розділяють чиєїсь відданості релігії, так як вибрали віру в людину, і завжди знайдуть докази своєї правоти.

Навіть найбільш раціональні вчені, які відмовляються вірити в Бога, визнають брак фактів для розуміння природи всесвіту. Також вони визнають і те, що ні Бог, ні Біблія не можуть бути доведені чи спростовані наукою, як і більшість їхніх улюблених теорій. Наука намагається бути нейтральною дисципліною, що прагне віднайти правду, а не доводити чиїсь припущення. Також і Господь закликає нас прийти до Нього через віру, а не через логічне мислення.

Але багато вчених все-таки підтримують ідею існування Бога. Псалом 18, вірш 2 говорить нам: «Небо звіщає про Божую славу, а про чин Його рук розказує небозвід». Чим більше сучасні вчені дізнаються про всесвіт, тим більше ми знаходимо доказів Творіння. Дивовижна форма і реплікація ДНК, заплутані, але взаємопов’язані закони фізики, абсолютна гармонія умов для життя тут, на Землі, є доказами біблійної вістки. Християни повинні використовувати науку в пошуках істини, але, водночас, відкидати служителів її культу, які підносять людські знання вище за самого Господа.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Наскільки суперечливими поняттями є віра в Бога і наука?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries