settings icon
share icon
Запитання

Як християнам слід ставитися до політики?

Відповідь


Якщо щось і може миттєво спровокувати дискусію чи навіть запеклі суперечки, то це – політика – і серед віруючих також. Яким має бути наше ставлення до політики й участі в політичній діяльності як послідовників Христа? Існує вислів, що «релігія й політика несумісні». Але чи це так? Чи можемо ми мати власну політичну думку окремо від своєї християнської віри? Відповідь – ні, не можемо. Біблія відкриває нам дві істини щодо того, якою має бути наша позиція стосовно політики та влади.

Перша істина полягає в тому, що Божа воля охоплює й присутня в кожному аспекті життя. Вона керує всім (Матвія 6:33). Божі плани та цілі непорушні, а Його воля є недоторканною. Те, що Бог визначив, – Він здійснить, і жодна влада не зможе протистояти Його волі (Даниїла 4:34). Насправді, Він «скидає царів і настановляє царів» (Даниїла 2:21), тому що «над людським царством панує Всевишній, і дає його тому, кому хоче» (Даниїла 4:29) . Чітке розуміння цієї істини допоможе нам побачити, що політика є лише інструментом, який Бог використовує для виконання Своєї волі. Навіть попри те, що деякі люди, домагаючись лихих цілей, зловживають своєю політичною владою, Господь «усе допомагає на добре … тим, хто любить Бога, хто покликаний Його постановою» (Римлянам 8:28).

По-друге, нам слід усвідомити той факт, що наш уряд не може спасти нас – лише Бог! У Новому Завіті немає інформації про те, щоб Ісус або хто-небудь із апостолів витрачав свій час на навчання віруючих тому, як змінити язичницький світ, звільнити його від невір’я, аморальної поведінки та корупції за допомогою влади. Апостоли ніколи не закликали віруючих демонструвати громадянську непокору на знак протесту Римський імперії, її несправедливим законам і жорстокості. Замість цього вони давали вказівки християнам першого століття (а також і нам сьогодні) про те, що необхідно проголошувати Євангеліє й вести життя, яке демонструє його перетворюючу силу.

Немає жодних сумнівів у тому, що ми маємо коритися законам влади та бути гідними громадянами (Римлянам 13:1-2). Бог встановлює уряд, щоб він заохочував «доброчинців», і Він робить це для нашого блага (1 Петра 2:13-15). Павло говорить нам у посланні Римлянам 13:1-8, що уряд виконує свої обов’язки, керуючи нами – сподіваємося, для нашого блага – збираючи податки та зберігаючи мир. Якщо ми маємо право голосу й можливість обирати своїх лідерів, то ми повинні скористатися цим правом, голосуючи за тих, чиї переконання найбільше відповідають нашим.

Водночас, один із найбільших обманів сатани полягає в тому, щоб ми розраховували, що до культурного, морального та благочестивого життя приведуть політики й урядовці. Надія нації на позитивні зміни у будь-якій країні не має базуватися на правлячому класі. Церква помиляється, якщо вважає, що захист, поширення, збереження біблійних істин і християнських цінностей є завданням політиків.

Унікальна, дана Богом мета для церкви не полягає в політичній активності. Ніде у Святому Письмі немає вказівок стосовно того, що ми маємо витрачати свою енергію, час або гроші на урядові справи. Наша місія полягає не в зміні нації шляхом політичних реформ, а в трансформації людських сердець за допомогою Божого Слова. Якщо віруючі думають, що справу поширення та збільшення впливу звістки Христа можна об’єднати з урядовою політикою, то вони спотворюють місію церкви. Наш християнський обов’язок полягає в розповсюдженні Євангелія та проповіді, яка засуджує сучасний гріх. Суспільство почне змінюватися лише тоді, коли кожна людина дозволить Христові змінити своє серце.

Віруючі протягом століть жили й навіть процвітали під правлінням антагоністичної, репресивної і язичницької влади. Це особливо стосувалося християн першого століття, які несли свою віру під величезним тиском тогочасної культури. Вони розуміли, що саме вони, а не уряд, були світлом для світу й сіллю землі. Вони дотримувалися вчення Павла про те, що необхідно підкорятися владі, шанувати її, поважати й молитися за неї (Римлянам 13:1-8). Ще важливішим було їхнє розуміння того, що як віруючі вони могли надіятися лише на Божий захист. Це залишається актуальним і в наші дні. Дотримуючись вчення Святого Письма, ми освітлюємо світ, як нам було призначено Богом (Матвія 5:16).

Політичні організації світ не врятують. Спасіння для всього людства прийшло в особі Ісуса Христа. Бог знав, що наш світ потребуватиме спасіння, задовго до того, як були засновані будь-які національні уряди. Він продемонстрував усьому світові, що викуплення неможливо досягнути за допомогою сили людини, її економічної та військової могутності чи політики. Душевний спокій, задоволеність, здійснення сподівань, радість і спасіння людства здобуваються лише за допомогою віри, Божої любові та благодаті. English



Повернутися на стартову українську сторінку

Як християнам слід ставитися до політики?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries