settings icon
share icon
Запитання

: Чи необхідне хрещення для спасіння? Що таке нове народження через хрещення?

Відповідь


Теорія про нове народження через хрещення полягає в тому, що людина має бути хрещеною, щоби спастися. Ми вважаємо, що хрещення є важливим кроком послуху для християнина, але категорично не згодні з думкою, що хрещення необхідне для спасіння. Ми переконані, що кожен християнин повинен пройти обряд водного хрещення через занурення. Хрещення ілюструє ототожнення віруючого зі смертю Христа, похованням і воскресінням. У Посланні до Римлян 6:3–4 написано: «Чи ви не знаєте, що ті з нас, які хрестилися в Ісуса Христа, хрестилися в Його смерть? Тож ми поховані з Ним через хрещення в смерть, щоб так, як Христос устав із мертвих славою Отця, так і ми почали би ходити в оновленні життя» (тут і далі сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Акт занурення у воду ілюструє смерть і поховання з Христом, а підняття символізує Його воскресіння.

Вимагати щось на додаток до віри в Ісуса Христа як Спасителя означає вважати, що спасіння засноване на справах. Додавати що-небудь до Доброї Звістки означає, що смерті Ісуса на хресті було недостатньо, щоб заплатити за наше спасіння. Говорити, що ми повинні бути хрещені, щоб спастися, означає те ж саме, що й стверджувати, що ми повинні підкріплювати смерть Христа добрими справами та послухом, щоб зробити її достатньою для отримання порятунку. Ісус Сам заплатив за наші гріхи Своєю смертю (Римлянам 5:8; 2 Коринтянам 5:21). Плата Ісуса за наші гріхи заноситься на наш «рахунок» лише через віру (Івана 3:16; Дії 16:31; Ефесянам 2:8–9). Таким чином, хрещення є важливим кроком послуху після спасіння, але не може бути умовою для його отримання.

Справді, в Біблії є деякі тексти, які, як може видаватися, називають хрещення необхідною умовою для спасіння. Тим не менше, так як Біблія чітко говорить нам, що порятунок здобувається лише через віру (Івана 3:16; Ефесянам 2:8–9; Титу 3:5), то має бути інше пояснення цим віршам. Святе Письмо не може суперечити саме собі. У біблійні часи людей, які навернулися з однієї релігії в іншу, часто хрестили, щоб засвідчити навернення. Хрещення було способом публічного проголошення їхнього рішення. Тих, хто відмовлявся хреститися, вважали нещирими. Таким чином, для апостолів і ранніх учнів думка про нехрещених віруючих була просто нечуваною. Коли людина стверджувала, що вірить у Христа, але соромилась публічно заявити про свою віру, це означало, що вона не була істинно віруючою.

Але якщо хрещення необхідне для порятунку, то чому Павло писав: «Дякую Богові, що я не хрестив нікого з вас, крім Криспа і Гая» (1 Коринтянам 1:14)? Чому він говорив: «Адже Христос не послав мене хрестити, але звіщати Євангеліє, і то не в премудрості слова, щоб не був позбавлений сили хрест Христа» (1 Коринтянам 1:17)? Хоча в цих текстах Павло веде мову про конфлікти, що вирували тоді у Коринфській церкві, у будь-якому разі, як він міг говорити «дякую Богові, що я не хрестив нікого з вас...», або «Христос не послав мене хрестити...», якщо хрещення було необхідним для спасіння? Якби це було так, то Павло би буквально говорив: «дякую Богові, що ви не спасенні...» та «Христос не послав мене спасати...» Звичайно, таке твердження було б абсолютно неприйнятним. Окрім того, коли Павло детально описує те, чим, на його думку, є Євангеліє (1 Коринтянам 15:1–8), чому він нехтує хрещенням? Якщо хрещення дійсно потрібне для здобуття спасіння, як можна не згадати цього в поданні Доброї Звістки?

Нове народження після хрещення не є біблійним принципом. Хрещення рятує не від гріха, а від докорів сумління. В 1-му Посланні Петра 3:21 апостол чітко заявляє, що хрещення не було церемоніальною дією фізичного очищення, але символом чистої перед Богом совісті. Хрещення є символом того, що вже відбулося в серці та в житті тих, хто повірив у Христа як у Спасителя (Римлянам 6:3–5; Галатам 3:27; Колосянам 2:12). Хрещення є важливим кроком послуху, який слід зробити кожному християнинові, але воно не може бути умовою отримання спасіння. Стверджувати так означає піддавати сумніву достатність смерті та воскресіння Ісуса Христа.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

: Чи необхідне хрещення для спасіння? Що таке нове народження через хрещення?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries