settings icon
share icon
Запитання

Чи мають християни владу докоряти дияволу?

Відповідь


Деякі християни вважають, що вони не лише мають право докоряти дияволу, але й що в цьому полягає їх постійна місія. Таке переконання не має біблійного підґрунтя. Сатана, на відміну від Бога, – не всюдисущий. Він може бути лише в одному місці у певний час, і ймовірність того, що він особисто нападе на окремих християн, украй незначна. Звичайно, в нього є легіони демонів, які виконують його накази, і вони є всюди, прагнучи знищити свідчення віруючих. Слід також зазначити, що християнин не може бути одержимий бісами так, як були одержимі люди з Біблії.

Як християнам нам слід усвідомлювати реальність присутності зла. Намагаючись бути непохитними у своїй вірі, ми маємо розуміти, що наші вороги – не просто людські ідеї, а реальні сили, які виходять із темряви. У Біблії сказано: «Бо ми не маємо боротьби проти крови та тіла, але проти початків, проти влади, проти світоправителів цієї темряви, проти піднебесних духів злоби» (Ефесянам 6:12).

Очевидно, що Бог надав сатані значну силу та вплив на землі, принаймні, на якийсь час і завжди в межах суверенного Божого контролю. Біблія говорить нам, що «диявол – ходить, ричучи, як лев, що шукає пожерти кого» (1 Петра 5:8). Сатана діє в серцях тих, хто відмовляється коритися Богові (Ефесянам 2:2). Той, хто не перебуває під Господнім контролем, підвладний дияволу (Дії 26:18; 2 Коринтянам 4:4). Відроджені християни більше не поневолені сатаною чи гріхом (Римлянам 6:6-7), хоча це не означає, що ми несприйнятливі до спокус, які він нам підсовує.

Біблія дає християнам право не докоряти дияволу, а протистояти йому. У посланні Якова 4:7 написано: «Тож підкоріться Богові та спротивляйтесь дияволові, – то й утече він від вас». У Захарія 3:2 сказано, що Господь картає сатану. Навіть Михаїл, один із наймогутніших ангелів, не наважився осудити сатану, а сказав: «Хай Господь докорить тобі!» (Юди 9). У відповідь на напади сатани, віруючий має звертатися до Христа. Замість того, щоб зосереджуватися на перемозі над дияволом, ми маємо сконцентрувати свою увагу на слідуванні за Ісусом (Євреям 12:2) та вірити, що Він здолає сили зла.

У християн немає необхідності докоряти сатані, бо Бог цілковито спорядив нас для протистояння силам темряви (див. Ефесянам 6:10-18). Найефективніша зброя, яку ми маємо проти диявола, – це наша віра, мудрість і знання Бога та Його Слова. Христос, коли Його спокушував сатана, відповідав йому, посилаючись на Святе Письмо (Матвія 4:1-11). Аби здобути духовну перемогу, ми повинні мати чисту совість і контролювати свої думки. «Бо ходячи в тілі, не за тілом воюємо ми, – зброя-бо нашого воювання не тілесна, але міцна Богом на зруйнування твердинь, – ми руйнуємо задуми, і всяке винесення, що підіймається проти пізнання Бога, і полонимо всяке знання на послух Христові» (2 Коринтянам 10:3-5).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи мають християни владу докоряти дияволу?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries