settings icon
share icon
Запитання

Що таке атеїзм?

Відповідь


Атеїзм – це теорія, яка стверджує, що Бога немає. Це далеко не нова теорія. Псалми, написані Давидом близько 1000 років до н.е., згадують про нього: «Безумний говорить у серці своїм: Нема Бога!» (13:1). Нещодавня статистика вказує на вражаючу кількість людей, які є атеїстами, – понад 10% населення землі називає себе прихильниками цієї теорії. У чому ж причина? Чому дедалі більше людей стає атеїстами? Можливо, атеїзм справді логічний, як про це говорять самі атеїсти?

Чому взагалі існує атеїзм? Чому Господь просто не покаже Себе людям, щоб вони нарешті переконалися в Його існуванні? Звичайно, якби лише Господь показався людям на очі, всі би повірили в Нього! На жаль, якраз у цьому і полягає проблема: Він не хоче переконувати нас у Своєму існуванні – Він бажає, аби ми знали про Його існування завдяки нашій вірі (2 Петра 3:9), і таким самим чином прийняли Його дар спасіння (Івана 3:16). Так, Бог може з’явитися, і раз і назавжди довести Своє існування. Справа в тому, що Він не раз з’являвся у часи Старого Заповіту (Буття 6:9; Вихід 14:21-22; 1 Самуїла 18:19-31). Чи повірили люди тоді в Його існування? Так! Чи звернули вони зі своїх злих шляхів і чи покорилися Йому? Ні! Якщо людина не готова прийняти існування Бога на віру, то вона і Христа не буде готова прийняти як Спасителя на віру (Ефесянам 2:8-9). Суть волі Божої полягає в тому, аби бути християнами, а не просто теїстами (теїст – той, хто вірить в існування Бога).

Біблія навчає нас приймати Боже існування на віру. Послання до Євреїв 11:6 каже: «Догодити ж без віри не можна. І той, хто до Бога приходить, мусить вірувати, що Він є». Біблія звертає нашу увагу на те, що ми благословенні у своїй вірі в Бога: «Промовляє до нього Ісус: Тому ввірував ти, що побачив Мене? Блаженні, що не бачили й увірували» (Івана 20:29).

Той факт, що існування Бога повинне прийматися вірою, зовсім не має на увазі нелогічність віри в Бога. Відомо багато доказів існування Господа. Запрошуємо відвідати нашу сторінку «Чи існує Бог?». Біблія каже нам, що існування Бога помітне у всесвіті (Псалом 18:1-4), відчувається у природі (Римлянам 1:18-22) і отримує підтвердження у наших серцях (Еклезіаст 3:11). Але, незважаючи на все вищесказане, знову ж таки, існування Бога не може бути доведене, а лише прийняте на віру.

У той же час, віра в Боже існування займає стільки ж місця, скільки і віра в атеїзм. Стверджувати, що Бог не існує – те саме, що і стверджувати, ніби ти знаєш усе, що лише можна знати, що ти був у всіх куточках всесвіту, де тільки можна побувати, і був свідком усього, що лише можна було побачити. Звісно, жоден атеїст не підпишеться під такими словами. Проте це саме те, що вони мають на увазі під своїми твердженнями, що Бога немає. Але, до прикладу, атеїсти не можуть запевняти, що Бог не живе у центрі Сонця, чи за хмарами Юпітера, або ще в якійсь віддаленій туманності. Це неможливо довести, відповідно, неможливо і довести, що Бога немає. Для того, щоб бути атеїстом, віри вимагається стільки ж, скільки і для того, аби бути теїстом.

І знову ми повернулися до основного запитання. Атеїзм не може бути оправданий, адже існування Бога повинне прийматись вірою. А щодо нас, то ми твердо віримо в існування Господа і зі всією відповідальністю стверджуємо, що наше переконання про існування Бога основане на вірі. Крім того, ми вважаємо, що Його існування чітко видно, відчутно і може бути доведено філософськи і науково. «Небо звіщає про Божую славу, а про чин Його рук розказує небозвід. Оповіщує день дневі слово, а ніч ночі показує думку, – без мови й без слів, не чутний їхній голос» (Псалом 18:1-4).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Що таке атеїзм?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries