settings icon
share icon
Запитання

Чи існує обмеження віку, до якого ми можемо дожити?

Відповідь


Багато людей сприймають слова, записані в книзі Буття 6:3, як обмеження віку людини 120 роками: «І промовив Господь Бог: Дух Мій не перебуватиме в цих людях повік, бо вони – тіло; тож буде їхніх днів – сто двадцять років». Тим не менше, розділ 11 книги Буття згадує про деяких людей, які прожили значно довше цього віку. Таким чином, дехто тлумачить, що текст у Буття 6:3 означав, що люди – в загальному – не будуть жити довше 120 років. Після Потопу тривалість життя почала різко скорочуватися (порівняйте Буття 5 та Буття 11) і поступово опустилася нижче 120 років (Буття 11:24). З того часу лише деякі люди проживали понад 120 років.

Тим не менше, інше тлумачення, яке більше узгоджується з контекстом, полягає в тому, що Буття 6:3 є Божественним попередженням, що 120 років потому настане Потоп. Деякі заперечують цю позицію, відштовхуючись від того факту, що Бог наказав Ною будувати ковчег, коли останньому було 500 років (Буття 5:32), а коли Потоп почався – йому виповнилося 600 років (Буття 7:6); таким чином, виходить 100 років, а не 120. Однак конкретного часу Божого проголошення в Буття 6:3 не вказано. Більше того, Буття 5:32 зазначає не час, коли Бог дав вказівку Ноєві будувати ковчег, а, швидше, вік Ноя, коли той став батьком трьох синів. Абсолютно ймовірним є те, що Бог визначив, що Потоп відбудеться через 120 років, після чого почекав кілька років перед тим, як дати вказівку Ноєві будувати ковчег. Як би не було, 100 років між текстами в Буття 5:32 і 7:6 жодним чином не суперечать 120 рокам, згаданим у Буття 6:3.

Через кілька сотень років після потопу Мойсей сказав: «При тому днів нашого віку – сімдесят років; якщо ж у силі, – то вісімдесят років...» (Псалом 89:10). Ні Буття 6:3, ні Псалом 89:10 не є продиктованими Богом обмеженнями віку людей. Буття 6:3 є пророкуванням часу Потопу. Псалом 89:10 – це лише твердження, що, загалом, люди живуть 70–80 років (що відповідає дійсності й сьогодні).

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи існує обмеження віку, до якого ми можемо дожити?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries