settings icon
share icon
Запитання

Чи спокушає Бог нас на гріх?

Відповідь


У Буття 22:1 єврейське слово «наках», перекладене на деяких мовах як «спокуса», означає «перевіряти, випробовувати, доводити, спокушати, вивчати». Оскільки воно має таку велику кількість можливих синонімів, нам слід розглянути контекст і порівняти його з іншими віршами. Читаючи про ці події, ми бачимо, що Бог не планував, щоб Авраам приносив Ісаака в жертву. Однак Авраам цього не знав і був готовий виконати Божий наказ, знаючи, що, якщо Він це вимагає, то зможе воскресити Ісаака з мертвих (Євреям 11:17-19). Це слово в Посланні до Євреїв частіше перекладається «випробовувати», аніж «спокушати». Отже, можна зробити висновок, що в книзі Буття 22:1 єврейське слово, яке перекладається «спокушати», стосується випробування або оцінювання.

У Посланні Якова 1:13 записано керівний принцип – ніхто не має право сказати, «що Бог його спокушує» (тут і далі – Четвертий сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Спокуси на гріх не походять від Бога. Яків робить висновок: «Бог не спокушується злом, і Сам не спокушає нікого».

Інше важливе слово щодо цієї дискусії можна знайти в Якова 1:2-3: «Брати мої, майте велику радість, коли попадаєте в різні випробування, знаючи, що випробування вашої віри розвиває терпеливість». Грецьке слово, перекладене як «випробування», позначає проблеми, або щось, що порушує стан спокою, комфорту, радості та щастя в житті людини. Дієслівна форма цього слова означає «піддати когось випробуванню» з метою виявлення природи особистості або якості предмета. Бог дає такі випробування, аби довести і посилити міцність та якість нашої віри і продемонструвати її дієвість (вірші 2-12). Отже, за словами Якова, коли ми стикаємося зі спокусами, Божої метою є доказ нашої віри та виховання характеру. Це – високий, хороший, шляхетний мотив.

Чи існують спокуси, покликані змусити нас потерпіти невдачу? Так, але вони походять не від Бога, а від сатани (Матвія 4:1), його злих ангелів (Ефесянам 6:12) або від нас самих (Римлянам 13:14; Галатам 5:13). Бог дозволяє нам пережити їх, і вони допускаються для нашої ж користі. Бог сказав Авраамові принести в жертву Ісаака – спокуса не була призначена для того, щоб Авраам згрішив, а щоб перевірити та довести його віру.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Чи спокушає Бог нас на гріх?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries