settings icon
share icon
Запитання

Якої статі Бог – чоловічої чи жіночої?

Відповідь


При вивченні Святого Письма очевидними стають два факти: по-перше, Бог є дух і на Нього не поширюються людські характеристики та обмеження; по-друге, всі докази, що містяться в Біблії, підтверджують те, що Бог відкривався людству в чоловічому образі. Перш за все, нам слід розуміти справжню природу Бога. Він є особистістю, отже, Йому притаманні всі характеристики особистості: розум, воля, інтелект та емоції. Бог спілкується, має стосунки, згадки про Його особисті дії ми знаходимо в багатьох частинах Святого Письма.

У Євангелії від Івана 4:24 написано: «Бог є Дух, і хто Йому поклоняється, повинен поклонятися у Дусі та істині» (тут і далі сучасний переклад Українського Біблійного Товариства). Оскільки Бог є духом, то Він не володіє фізичними характеристиками людини. Тим не менше, образна мова, що іноді використовується в Біблії, наділяє Бога людськими якостями, щоб дати людині можливість краще зрозуміти Його. Таке використання людських якостей для опису Бога називається «антропоморфізмом». Антропоморфізм є засобом, який Бог, духовна істота, застосовує, аби повідомити істину про Свою природу людям, істотам фізичним. Будучи такими, ми обмежені в розумінні речей, що знаходяться за межами фізичної сфери, тому антропоморфізм у Писанні допомагає людині зрозуміти, ким є Бог.

Деякі труднощі виникають при розгляді того факту, що людина була створена за подобою Божою. Буття 1:26–27 говорить: «І сказав Бог: Створімо людину за Нашим образом і подобою, – і хай панують над рибами морськими, птахами небесними, худобою, над усією землею й усіма плазунами, які повзають по землі. І створив Бог людину – за Божим образом створив її; Він створив їх чоловіком і жінкою».

Це означає, що і чоловік, і жінка були створені за образом Божим. У цьому вони є вищими за всі інші створіння – вони, як і Бог, мають розум, волю, інтелект, емоції та моральні якості. Тварини не володіють моральними характеристиками, як і нематеріальним компонентом, притаманним людським істотам. Саме образ Божий є духовним компонентом, яким володіє лише людина. Бог створив нас для стосунків із Ним, ми – єдині з усього творива – призначені для цієї мети.

Це означає, що чоловік і жінка були створені «за зразком» Божим, однак вони не є «маленькими копіями» Бога. Факт існування різних статей людства не означає, що Бог обов’язково повинен мати чоловічі або жіночі риси. Пам’ятайте, що створення за образом Божим не стосується фізичних властивостей.

Ми знаємо, що Бог є духовною особистістю і не володіє фізичними характеристиками. Але це не обмежує те, яким чином Бог може відкривати Себе людству. Святе Письмо містить усі одкровення, дані Богом людині про Себе, і тому лише воно є об’єктивним джерелом інформації про Нього. Досліджуючи Біблію, ми можемо знайти ряд повідомлень про те, в якій формі Бог відкривав Себе людству.

Біблія містить майже 170 згадок про Бога як про «Отця». Неможливо бути батьком, якщо ти – не чоловік. Якби Бог бажав відкритися в жіночій формі, то в цих місцях стояло би слово «мати». Всюди у Старому та Новому Завіті стосовно Бога використовуються займенники чоловічого роду.

Ісус Христос також згадував про Бога як про Отця, а в інших випадках використовував чоловічі займенники. У самих лише в Євангеліях Христос використовує слово «Отець», маючи на увазі Бога, майже 160 разів. Особливу цікавість викликає твердження Христа в Євангелії від Івана 10:30: «Я і Отець – Ми одне!». Ісус Христос прийшов у людській подобі, щоби померти на хресті за гріхи світу. Як і Бог Отець, Він постав перед людством у вигляді чоловіка. Біблія згадує чимало інших випадків, де Христос використовував займенники чоловічого роду стосовно Бога.

Послання Нового Завіту (від Дій до Об’явлення) містять майже 900 віршів, де слово «теос» – грецький іменник чоловічого роду – використовується безпосередньо щодо Бога. У багатьох біблійних згадках про Нього очевидним є постійне використання чоловічого роду. Хоча Бог не є людиною, Він обрав чоловічий образ, аби відкрити Себе людству. Ісус Христос також прийняв чоловічий образ, перебуваючи на землі. Пророки Старого Завіту й апостоли Нового згадують про Бога та Ісуса Христа, використовуючи лише чоловічі імена та назви.

Бог відкрився у такому вигляді, щоб людині було легше зрозуміти, ким Він є. Твердження, що Бог обрав жіночу форму, не відповідає Святому Письму. Біблійних доказів цього просто не існує. Тим не менше, хоча Бог допомагає людству зрозуміти Його, важливо не намагатися обмежувати Його тим, що не притаманне Його природі.

English



Повернутися на стартову українську сторінку

Якої статі Бог – чоловічої чи жіночої?
Поділитися цією сторінкою: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries