settings icon
share icon
Soru

Pelagianizm ve Yarı Pelagianizm nedir?

Yanıt


Pelagius, İ.S. 300’lü yılların sonu, 400’lü yılların başında yaşamış olan bir keşişti. İnsanların, özgün ya da miras alınan günahın lekesi olmadan masum bir şekilde doğduklarını öğretmişti. Tanrı’nın her insan ruhunu doğrudan yarattığına ve bu yüzden her insan ruhunun özgün olarak günahtan özgür olduğuna inanıyordu. Pelagius, Adem’in günahının insanlığın gelecekteki nesillerini etkilemediğine inanıyordu. Bu görüş, Pelagianizm olarak bilinmektedir.

Pelagianizm, Kutsal Yazılar’daki birçok ayet ve ilkeye aykırıdır. İlk olarak, Kutsal Kitap bize ana rahmine düştüğümüz andan itibaren günahlı olduğumuzu söyler (Mezmur 51:5). Kutsal Kitap ayrıca bütün insanların günahın sonucu olarak öldüklerini öğretir (Hezekiel 18:20; Romalılar 6:23). Pelagianizm insanların günaha karşı doğal bir yatkınlıkla doğmadıklarını söylediği halde, Kutsal Kitap bunun tam tersini söyler (Romalılar 3:10-18). Romalılar 5:12, günahın insanlığın geri kalanına bulaşmasının nedeninin Adem’in günahı olduğunu açıkça bildirir. Çocuk yetiştirmiş olan herkes küçük çocukların terbiye edilmesi gerektiğini onlara nasıl günah işleyeceklerinin öğretilmesine gerek olmadığını onaylayacaktır. Bu yüzden Pelagianizm kesinlikle Kutsal Kitap’a aykırıdır ve reddedilmesi gerekir.

Pelagianizm özde, insanlığın günahla lekelenmiş olduğunu ancak bunun kendi başımıza Tanrı’nın lütfuyla işbirliği yapamayacağımız derecede olmadığını öğretir. Yarı Pelagianizm de, tam ahlak bozukluğu yerine özde yarı ahlak bozukluğudur. Pelagianizm’i yalanlayan Kutsal Kitap ayetleri yarı Pelagianizm’i de yalanlar. Romalılar 3:10-18 insanlığı kesinlikle günahla sadece kısmen lekelenmiş olarak tanımlamaz. Kutsal Kitap, Tanrı’nın bizi “Kendisine çekmesi” olmadan bizim Tanrı’nın lütfuyla işbirliği yapma kapasitesine sahip olmadığımızı açıkça öğretir. “Beni gönderen Baba bir kimseyi bana çekmedikçe, o kimse bana gelemez” (Yuhanna 6:44). Yarı Pelagianizm de Pelagianizm gibi Kutsal Kitap’a aykırıdır ve reddedilmesi gerekir.

English



Türkçe anasayfaya dön

Pelagianizm ve Yarı Pelagianizm nedir?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries