settings icon
share icon
Soru

Tanrı Neden İyi İnsanların Başına Kötü Şeyler Gelmesine İzin Veriyor?

Yanıt


Acı ve ıstırap dolu bir dünyada yaşıyoruz. Hayatın sert gerçeklerinden etkilenmeyen hiç kimse yoktur ve "neden iyi insanların başına kötü şeyler gelir?" sorusu tüm teolojideki en zor sorulardan biridir. Tanrı egemendir, dolayısıyla olan biten her şeye doğrudan O neden olmadıysa bile en azından O izin vermiş olmalıdır. Öncelikle, ölümsüz veya sonsuz olmayan ya da her şeyi bilmeyen insanlığın Tanrı'nın amaçlarını ve yollarını tam olarak anlayamayacağını kabul etmeliyiz.

Eyüp kitabı, Tanrı'nın neden iyi insanların başına kötü şeyler gelmesine izin verdiği konusunu ele alır. Eyüp doğru bir adamdı (Eyüp 1:1), ancak neredeyse akıl almaz bir şekilde acı çekti. Tanrı Şeytan'ın Eyüp'ü öldürmek dışında ona istediği her şeyi yapmasına izin verdi ve Şeytan elinden gelenin en kötüsünü yaptı. Eyüp'ün tepkisi ne oldu? "Beni öldürse bile O’na güvenim sarsılmaz" (Eyüp 13:15). "RAB verdi, RAB aldı, RAB'bin adına övgüler olsun!" (Eyüp 1:21). Eyüp Tanrı'nın yaptığı şeylere neden izin verdiğini anlamıyordu, ama Tanrı'nın iyi olduğunu biliyordu ve bu nedenle O'na güvenmeye devam etti. Bizim tepkimiz de böyle olmalıdır.

Neden iyi insanların başına kötü şeyler gelir? Kabul etmek ne kadar zor olsa da, kelimenin tam anlamıyla "iyi" insan olmadığını unutmamalıyız. Hepimiz günahla lekelenmiş ve günaha bulaşmış durumdayız (Vaiz 7:20; Romalılar 3:23; 1. Yuhanna 1:8). İsa'nın dediği gibi, "İyi olan yalnız biri var, O da Tanrı'dır" (Luka 18:19). Hepimiz günahın etkilerini şu ya da bu şekilde hissederiz. Bu bazen kendi kişisel günahımızdır, bazen de başkalarının günahlarıdır. Düşmüş bir dünyada yaşıyoruz ve düşüşün etkilerini deneyimliyoruz. Bu etkilerden biri de adaletsizlik ve görünüşte anlamsız olan acılardır.

Tanrı'nın neden iyi insanların başına kötü şeyler gelmesine izin verdiğini merak ederken, meydana gelen kötü şeylerle ilgili şu dört şeyi de göz önünde bulundurmak iyi olur:
1) Bu dünyada iyi insanların başına kötü şeyler gelebilir, ancak bu dünya bir son değildir. Hıristiyanlar sonsuz bir bakış açısına sahiptir: "Bu nedenle cesaretimizi yitirmeyiz. Her ne kadar dış varlığımız harap oluyorsa da, iç varlığımız günden güne yenileniyor. Çünkü geçici, hafif sıkıntılarımız bize, ağırlıkta hiçbir şeyle karşılaştırılamayacak kadar büyük, sonsuz bir yücelik kazandırmaktadır. Gözlerimizi görünen şeylere değil, görünmeyenlere çeviriyoruz. Çünkü görünenler geçicidir, görünmeyenlerse sonsuza dek kalıcıdır" (2. Korintliler 4:16-18). Bir gün ödülümüzü alacağız ve bu görkemli bir ödül olacak.
2) İyi insanların başına kötü şeyler gelir, ancak Tanrı bu kötü şeyleri nihai ve kalıcı bir iyilik için kullanır. "Tanrı'nın, kendisini sevenlerle, amacı uyarınca çağrılmış olanlarla birlikte her durumda iyilik için etkin olduğunu biliriz" (Romalılar 8:28). Suçsuz olan Yusuf sonunda çektiği korkunç acıları atlattığında, her şeyde Tanrı'nın iyi planını görebildi (bkz. Yaratılış 50:19-21).
3) İyi insanların başına kötü şeyler gelir, ama bu kötü şeyler imanlıları daha derin bir hizmet için donatır. "Her türlü tesellinin kaynağı olan Tanrı'ya, merhametli Baba'ya, Rabbimiz İsa Mesih'in Tanrısı ve Babası'na övgüler olsun! Kendisinden aldığımız teselliyle her türlü sıkıntıda olanları teselli edebilmemiz için bizi bütün sıkıntılarımızda teselli ediyor. Çünkü Mesih'in acılarını nasıl büyük ölçüde çekiyorsak, Mesih sayesinde büyük teselli de buluyoruz" (2. Korintliler 1:3-5). Savaş yaralarına sahip olanlar, savaşta olanlara daha iyi yardım edebilirler.
4) İyi insanların başına kötü şeyler gelir ve en kötü şeyler en iyi Kişinin başına gelmiştir. İsa gerçekten Doğru Olan tek kişiydi, yine de hayal edebileceğimizden çok daha fazla acı çekti. Biz de O'nun izinden gidiyoruz: "Çünkü günah işleyip dövüldüğünüzde dayanırsanız, bunda övülecek ne var? Ama iyilik edip acı çektiğinizde dayanırsanız, Tanrı'yı hoşnut edersiniz. Nitekim bunun için çağrıldınız. Mesih, izinden gidesiniz diye uğrunuza acı çekerek size örnek oldu. ‘O günah işlemedi, ağzından hileli söz çıkmadı.’ Kendisine sövüldüğünde sövgüyle karşılık vermedi, acı çektiğinde kimseyi tehdit etmedi; davasını, adaletle yargılayan Tanrı'ya bıraktı " (1. Petrus 2:20-23). İsa acılarımıza karşı yabancı değildir.

Romalılar 5:8 şöyle der: "Tanrı ise bizi sevdiğini şununla kanıtlıyor: Biz daha günahkârken, Mesih bizim için öldü." Bu dünyadaki insanların günahkâr doğasına rağmen, Tanrı bizi hâlâ sevmektedir. İsa bizi günahlarımızın cezasını çekmek için ölecek kadar sevdi (Romalılar 6:23). İsa Mesih'i Kurtarıcı olarak kabul edersek (Yuhanna 3:16; Romalılar 10:9), bağışlanırız ve bize cennette sonsuz bir yaşam vaat edilir (Romalılar 8:1).

Tanrı her şeyin bir nedeni olmasına izin verir. O'nun nedenlerini anlasak da anlamasak da, Tanrı'nın iyi, adil, sevgi dolu ve merhametli olduğunu unutmamalıyız (Mezmur 135:3). Çoğu zaman başımıza anlayamadığımız kötü şeyler gelir. Tanrı'nın iyiliğinden kuşku duymak yerine, tepkimiz O'na güvenmek olmalıdır. "RAB'be güven bütün yüreğinle, kendi aklına bel bağlama. Yaptığın her işte RAB'bi an, O senin yolunu düze çıkarır" (Süleyman'ın Özdeyişleri 3:5-6). “Gözle görülene değil, imana dayanarak yaşarız” (2. Korintliler 5:7).

English



Türkçe anasayfaya dön

Tanrı Neden İyi İnsanların Başına Kötü Şeyler Gelmesine İzin Veriyor?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries