settings icon
share icon
Soru

Düşüncelerimi nasıl denetim altında tutabilirim?

Yanıt


Birçok Hristiyan, özellikle de son derece teknolojik olan dünyamızda bu konuda mücadele vermektedir, ancak düşüncelerimizi denetim altına almak çok önemlidir. Süleyman’ın Özdeyişleri 4:23 şöyle der: “Her şeyden önce de yüreğini koru,

çünkü yaşam ondan kaynaklanır.” “Yürek,” zihni ve ondan çıkan her şeyi kapsar. Birisi, işlediğimiz her günahı, bir kez düşüncelerimizde ve ikinci kez de bu düşüncelere göre hareket ettiğimizde olmak üzere iki kez işlediğimizi söylemişti. Günahın eylemlerimizle yaşamlarımıza kök salmasını beklemek ve sonra onu hayatımızdan çıkarmaya çalışmak yerine ona bu temel düşünce seviyesindeyken saldırmak daha kolaydır.

Ayartılmak (bir düşüncenin akla girmesi) ile günah işleme (o kötü düşünceyi düşünmeye devam edip onda zevk almak) arasında da bir fark vardır. Bir düşünce zihnimize girdiğinde, onu Tanrı Sözü'ne dayanarak inceleriz ve bu yolda devam edip etmememiz gerektiğini ya da bu düşünceyi reddedip başka bir düşünceyle değiştirmemiz gerekip gerekmediğini belirlemek önemlidir. Düşünce yaşamlarımızda bir alışkanlığın oluşmasına zaten izin vermişsek, düşüncelerimizin yolunu değiştirmek daha zor hale gelir, tıpkı bir arabayı derin bir çukurdan yeni bir yola çıkarmak kadar zordur. Aşağıda düşüncelerimizi denetim altına almak ve yanlış düşüncelerden kurtulmak için Kutsal Kitap’tan bazı öneriler yer alıyor:

1. Tanrı Sözü’nde kalın, böylece aklınıza günahlı bir düşünce (bir ayartılma) girdiğinde onun ne olduğunu anlayacak ve ne tür bir yol izlemeniz gerektiğini bileceksiniz. İsa çöldeyken (Matta 4), İblis’in Kendisini ayartmaya çalışmalarının her birine Kutsal Yazılar ile cevap verdi. Günahkâr düşüncelerin yoluna girmeye başlamak yerine düşüncelerini olması gerektiğini bildiği yöne yöneltti. Taşı ekmeğe dönüştürerek fiziksel ihtiyacını karşılamaya ayartılmaya çalışıldığında, Tanrı'ya güvenmenin önemi hakkındaki ayetleri aktardı. İblis O’nu dünyanın görkemini elde etmek için kendisine hizmet etmeye ayartmaya çalıştığında, sadece Tanrı’ya hizmet ve ibadet etmemiz gerektiğini ve Kendisi ve Kendisine ait olanların yüceliğinden söz eden ayetleri aktardı.

Tanrı’nın gerçekten orada olup olmadığını ve vaatlerini yerine getirip getirmeyeceğiyle ilgili olarak Tanrı’yı sınamak üzere ayartılmaya çalışıldığında, İsa, Tanrı’nın orada olduğunu göstermek zorunda kalmadan O’na inanmanın önemini vurgulayan ayetlerle yanıt vermişti. Bir ayartılma zamanında Kutsal Yazılar’dan alıntı yapmak bir sihir değildir, daha ziyade zihinlerimizi Kutsal Kitap’ın yoluna sokmaya yardım eder, ancak bunu başarmak için Tanrı'nın Sözü'nü ÖNCEDEN bilmemiz gerekir. Bu nedenle, günlük bir alışkanlık olarak Tanrı Sözü’nde anlamlı bir şekilde vakit geçirmek çok önemlidir. Sürekli olarak ayartılmaya çalışıldığımız (endişe, şehvet, öfke vb.) belirli bir alanın farkındaysak, bu konularla ilgili anahkar ayetlerı incelememiz ve ezberlememiz gerekir. Hem neden kaçınmamız gerektiğini (olumsuz), hem de çekici düşüncelere ve durumlara, onlar üzerimize gelmeden önce nasıl doğru bir şekilde cevap vereceğimizi (olumlu) aramak, onlara karşı zafer kazanmamız konusunda uzun bir yol kat etmemizi sağlayacaktır.

2. Kutsal Ruh’a bağlı olarak, özellikle dua yoluyla Onun gücünü arayarak yaşayın (Matta 26:41). Kendi gücümüze güvenirsek, başarısız oluruz (Süleyman’ın Özdeyişleri 28:26; Yeremya 17:9;  Matta 26:33).

3. Aklımızı, günahkâr düşünceleri teşvik edecek şeylerle beslememeliyiz. Süleyman’ın Özdeyişleri 4:23'teki fikir budur . Kalplerimizi korumalıyız - kalplerimize girmesine izin verdiklerimizi ve kalplerimizde kalmasına izin verdiklerimiz konusunda çok seçici olmalıyız. Eyüp.31:1 “Gözlerimle antlaşma yaptım, şehvetle bir kıza bakmamak için”der. Romalılar 13:14 şöyle der: “Rab İsa Mesih’i kuşanın. Benliğinizin tutkularına uymayı düşünmeyin.” Bu nedenle, bizi bir düşüşe hazırlayacak dergilerden, videolardan, web sitelerinden, konuşmalardan ve durumlardan kaçınmalıyız. Ayrıca bizi bu yanlış yollara teşvik edecek olan insanlarla vakit geçirmekten de kaçınmalıyız.

4. Tanrı’nın peşinden bütün kalbimizle gitmeliyiz ve günahlı düşüncelerin yerine Tanrı yolunda arayışlar ve kafa yapısını koymalıyız. Değiştirmenin prensibi budur. Birinden nefret etmeye kışkırtıldığımızda, bu nefret dolu düşüncelerin yerine tanrısal eylemleri koyarız: Onlara iyilik yapar, onlar hakkında iyi konuşur ve onlar için dua ederiz (Matta 5:44). Hırsızlık yapmak yerine para kazanmak için çok çalışmalıyız, böylece ihtiyacı olan başkalarına vermek için fırsatlar arayabiliriz (Efesliler 4:28). Bir kadın için şehvet duymaya ayartıldığımızda, gözlerimizi çeviririz, Tanrı bizi erkek ve kadın olarak yarattığı için O’nu överiz ve o kadın için dua ederiz. (Örneğin, “Ya Rab, bu genç kadının seni tanımasına yardım et, seninle yürümenin sevincini bilsin,” o zaman onu bir kız kardeş gibi düşünürüz (1.Timoteos 5:2). Kutsal Kitap sık sık yanlış eylemleri ve düşünceleri aklımızdan “çıkartmaktan,” sonra da Tanrı yolundaki eylemleri ve düşünceleri “giymekten” bahseder (Efesliler 4:22-32). Günahlı düşünceleri Tanrı yolunda olanlarla değiştirmeden onları sadece aklımızdan çıkartmaya çalışmak, Şeytan’ın gelip yabani otlarını ekmesi için boş bir alan bırakır (Matta 12:43-45).

5. Diğer Hıristiyanlarla olan paydaşlığı Tanrı'nın istediği gibi kullanabiliriz. İbraniler 10:24-25 şöyle der: “Birbirimizi sevgi ve iyi işler için nasıl gayrete getirebileceğimizi düşünelim. Bazılarının alıştığı gibi, bir araya gelmekten vazgeçmeyelim; o günün yaklaştığını gördükçe birbirimizi daha da çok yüreklendirelim.” Arzu ettiğimiz değişiklikler konusunda bizi teşvik edecek olan (aynı cinsiyetten olursa en iyisi), bizim için ve bizimle dua edecek, bize yolumuzda nasıl ilerlediğimizi sevgiyle soracak ve bizi eski yollardan kaçınma konusunda sorumlu tutacak Hristiyan arkadaşlar gerçekten değerlidir. 

En son ve en önemlisi şudur: Mesih’e günahımızdan Kurtarıcı olarak iman etmedikçe bu yöntemlerin hiçbir değeri olmayacaktır. Başlamamız gereken nokta kesinlikle burasıdır! Bu olmadan, günahkâr düşünceler ve ayartmalar üzerinde zafer olamaz ve Tanrı'nın çocuklarına verdiği vaatler bizim için değildir, Kutsal Ruh'un gücü de bizim için mevcut değildir!

Tanrı, Kendisini onurlandırmak isteyenleri, Kendisi için en önemli şey ile, yani sadece başkalarına göründüğümüz kişiyi değil, içimizde olduğumuz kişiyi bereketleyecektir: Tanrı, İsa’nın Nathanel’i tanımlamasını, içinde hile olmayan bir erkek (veya kadın) olarak bizim için de doğru kılsın (Yuhanna 1:47)

English



Türkçe anasayfaya dön

Düşüncelerimi nasıl denetim altında tutabilirim?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries