settings icon
share icon
Soru

Vahiy Kitabı’nı nasıl anlayabilirim?

Yanıt


Kutsal Kitap’ın, özellikle de Vahiy Kitabı’nın yorumunun anahtarı, tutarlı bir yorum bilim uygulamaktır. Yorum bilim, yorum ilkelerinin etüdüdür. Yani, Kutsal Kitap’ı yorumlama biçimidir. Normal bir yorum bilimi, bir ayet ya da ayet grubunun yazarın mecazî bir dil kullandığını açıkça bildirmedikçe, bunlarda yer alan sözcüklerin normal anlamda anlaşılması gerektiği anlamına gelir. Eğer cümlenin doğal anlamı anlaşılıyorsa, mantıklı geliyorsa, başka anlamlar aramamamız gerekir. Ayrıca, Kutsal Yazılar’ın yazarının, Kutsal Ruh’un yönetimi altında, sözlerinin yazıldığı şekilde anlaşılması gerektiğini istediği açıksa sözlere ya da sözcüklere anlamlar ekleyerek onları ruhsallaştırmaya çalışmamamız gerekir.

Buna bir örnek Vahiy 20’dir. Birçok insan bin yıllık dönemden söz eden sözlere çeşitli anlamlar yükler. Buna karşın ayetlerin dili, bin yılın, gerçekten bir yıllık bir dönem olduğundan başka bir anlamda algılanması gerektiğini ima eden hiçbir şey göstermemektedir.

Vahiy Kitabı’nın basit anahatları Vahiy 1:19’da yer alır. İlk bölümde diriltilmiş ve yüceltilmiş Mesih Yuhanna’yla konuşmaktadır. Mesih, Yuhanna’ya, “Gördüklerini, şimdi olanları ve bundan sonra olacakları yaz” der. Yuhanna’nın o ana kadar görmüş olduğu şeyler 1’ci bölüme kaydedilmiştir. Yuhanna’nın zamanında var olan ve “gerçekleşmekte olan şeyler” 2 ve 3’cü bölümlere (kiliselere mektuplara) kaydedilmiştir. “Olacak şeyler” (gelecekteki şeyler) 4-22 bölümlere kaydedilmiştir.

Genel olarak, Vahiy Kitabı’nın 4-18 bölümleri Tanrı’nın yeryüzündeki insanların üzerine indireceği yargılarla ilgilidir. Bu yargılar kilise için değildir (1 Selanikliler 5:2, 9). Yargılar başlamadan önce kilise, inanlıların göğe alınması adı verilen bir olayla yeryüzünden alınacaktır (1 Selanikliler 4:13-18; 1 Korintliler 15:51-52). 4–18 bölümler, “Yakup’un sıkıntısı”nı, yani İsrail için bir sıkıntı dönemini tanımlar (Yeremya 30:7; Daniel 9:12, 12:1). Bu aynı zamanda Tanrı’nın iman etmeyenleri Kendisine karşı asiliklerinden ötürü yargılayacağı bir zamandır.

19’cu bölüm, Mesih’in Kendi gelini olan kiliseyle birlikte geri dönüşünü tanımlar. Canavarı ve sahte peygamberi yener ve onları ateş gölüne atar. 20’ci bölümde, Mesih İblis’i bağlar ve dipsiz derinliklere atar. Mesih bundan sonra 1000 yıl sürecek olan egemenliğini yeryüzünde kurar. 1000 yılın sonunda İblis serbest bırakılır ve Tanrı’ya karşı bir isyana öncülük eder. Çabucak yenilir ve o da ateş gölüne atılır. Bundan sonra, bütün iman etmeyenlerin yargısı olan son yargı gerçekleşir ve onlar da ateş gölüne atılırlar.

21 ve 22’ci bölümler, sonsuz konum olarak adlandırılan konumu tanımlar. Tanrı bu bölümlerde bize Kendisiyle birlikte sonsuzluğun nasıl olacağını söyler. Vahiy Kitabı anlaşılabilir bir kitaptır. Eğer tamamen gizemli bir kitap olsaydı Tanrı onu bize vermezdi. Vahiy Kitabı’nı anlamanın anahtarı onu mümkün olduğu kadar harfi bir şekilde yorumlamak; yani kitapta bildirilenlerin gerçekten de bildirilmek istenilenler olduğuna inanmaktır.

English



Türkçe anasayfaya dön

Vahiy Kitabı’nı nasıl anlayabilirim?
Bu sayfayı paylaş: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries