Miksi Jumala valitsi Israelin omaksi kansakseen?Kysymys: Miksi Jumala valitsi Israelin omaksi kansakseen?

Vastaus:
5. Moos. 7:7-9 kertoo meille seuraavan Israelin kansasta, "Ei Herra siitä syystä mieltynyt teihin eikä valinnut teitä, että te olisitte kansana kaikkia muita kansoja suurempi - olettehan kaikista kansoista pienin. Herra rakasti teitä, ja pitääkseen esi-isillenne vannomansa valan hän vei teidät väkevällä kädellään pois Egyptistä, orjuuden maasta, ja lunasti teidät vapaiksi faraon, Egyptin kuninkaan, vallasta. Tietäkää siis, että vain Herra, teidän Jumalanne, on Jumala. Häneen voi luottaa, hän pitää voimassa liittonsa. Tuhansien sukupolvien ajan hän on uskollinen niille, jotka rakastavat häntä ja pitävät hänen käskynsä."

Jumala valitsi Israelin siksi kansaksi, josta Jeesus Kristus syntyisi - Pelastajamme synnistä ja kuolemasta (Joh. 3:16). Jumala lupasi Messiaan ensimmäisen kerran Aatamin ja Eevan syntiinlankeemuksen jälkeen (1. Moos. luku 3). Myöhemmin Jumala vahvisti sen, että Messias syntyisi Aabrahamin, Iisakin ja Jaakobin suvusta (1. Moos. 12:1-3). Jeesus Kristus on perimmäinen syy siihen, miksi Jumala valitsi Israelin omaksi kansakseen. Jumala ei tarvinnut omaa kansaa, mutta Hän kuitenkin päätti valita yhden kansakunnan omakseen. Jeesus kuuluisi vääjäämättömästi johonkin kansakuntaan ja niinpä Jumala valitsi Israelin.

Kuitenkaan Jumalan syynä Israelin kansan valitsemiseen ei ollut yksinomaan Messiaan syntyminen. Jumala tahtoi Israelin toimivan lähettiläinä ja opettavan muille Jumalan tuntemusta. Israelin oli tarkoitus olla pappien, profeettojen ja lähetyssaarnaajien kansa. Jumala halusi Israelin olevan erikoinen kansa; sellaisen kansan, joka johdattaisi muita Jumalan ja Hänen luvatun Lunastajan, Messiaan ja Pelastajan luo. Useimmissa kohdissa Israel epäonnistui tässä tehtävässä. Kuitenkin Jumalan pohjimmainen tarkoitus Israelin kansalle - Messiaan syntyminen - toteutui täydellisesti Jeesuksessa Kristuksessa.


Paluu suomenkieliselle etusivulle

Miksi Jumala valitsi Israelin omaksi kansakseen?