settings icon
share icon
Întrebare

Care este problema sinoptică?

Răspuns


Când primele trei evanghelii – Matei, Marcu şi Luca – sunt comparate, este neîndoielnic faptul că relatările sunt foarte asemănătoare una cu cealaltă în conţinut şi exprimare. Ca rezultat, Matei, Marcu şi Luca sunt numite „evanghelii sinoptice”. Cuvântul „sinoptic” înseamnă, în esenţă, „a vedea împreună cu acelaşi punct de vedere”. Numeroasele similitudini între evangheliile sinoptice i-au determinat pe unii să se întrebe dacă autorii evangheliilor au avut o sursă comună, o altă relatare scrisă a naşterii, a vieţii, a lucrării, a morţii şi a învierii lui Cristos, din care au obţinut material pentru evangheliile lor. Unii susţin că Matei, Marcu şi Luca sunt atât de asemănătoare, încât trebuie că şi-au folosit reciproc evangheliile sau au avut o altă sursă comună. Acestei presupuse „surse” i s-a dat titlul „Q”, de la cuvântul german quelle, care înseamnă „sursă”.

Există vreo dovadă pentru un document „Q”? Nu, nu există. Nu s-a descoperit niciun fragment a vreunui document „Q”. Niciun părinte al Bisericii Primare nu a menţionat vreo „sursă” a Evangheliei în scrierile sale. „Q” este invenţia „savanţilor” liberali care neagă inspiraţia Bibliei. Ei cred că Biblia nu este nimic mai mult decât o lucrare de literatură, supusă aceluiaşi tip de critică adus altor lucrări literare. Din nou, nu este absolut nicio dovadă pentru vreun document „Q” – biblică, teologică sau istorică.

Dacă Matei, Marcu şi Luca nu au folosit un document „Q”, de ce sunt evangheliile atât de asemănătoare? Există câteva posibile explicaţii. Este posibil ca oricare dintre evanghelii a fost scrisă prima (cel mai probabil Marcu), ceilalţi autori ai evangheliilor să fi avut acces la ea. Nu e nicio problemă privitoare la ideea că Matei şi/sau Luca au copiat vreun text din Evanghelia lui Marcu şi l-au folosit în evangheliile lor. Poate că Luca a avut acces la Marcu şi la Matei şi a folosit texte din ambele în propria sa Evanghelie. Luca 1.1-4 ne spune: „Fiindcă mulţi s-au apucat să alcătuiască o istorisire amănunţită despre lucrurile care s-au petrecut printre noi, după cum ni le-au încredinţat cei care le-au văzut cu ochii lor de la început şi au ajuns slujitori ai Cuvântului, am găsit şi eu cu cale, preaalesule Teofile, după ce am făcut cercetări cu de-amănuntul asupra tuturor acestor lucruri de la obârşia lor, să ţi le scriu în şir unele după altele, ca să poţi cunoaşte astfel temeinicia învăţăturilor pe care le-ai primit prin viu grai.”

În cele din urmă, explicaţia pentru faptul că evangheliile sinoptice sunt atât de asemănătoare este faptul că ele sunt inspirate de acelaşi Duh Sfânt şi sunt scrise de oameni care au mărturisit sau cărora li s-a spus despre aceleaşi evenimente. Evanghelia după Matei a fost scrisă de către apostolul Matei, unul dintre cei doisprezece care L-au urmat pe Isus şi care au primit Marea însărcinare de la El. Evanghelia după Marcu a fost scrisă de Ioan Marcu, un asociat apropiat al apostolului Petru, un altul dintre cei doisprezece. Evanghelia după Luca a fost scrisă de Luca, un asociat apropiat al apostolului Pavel. De ce nu ne-am aştepta ca relatările lor să fie foarte asemănătoare între ele? Fiecare dintre evanghelii este în cele din urmă inspirată de Duhul Sfânt (2 Timotei 3.16-17, 2 Petru 1.20-21). Prin urmare, trebuie să ne aşteptăm la coerenţă şi unitate. English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care este problema sinoptică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries