settings icon
share icon
Întrebare

Care a fost semnificaţia ruperii perdelei dinăuntru a Templului atunci când a murit Isus?

Răspuns


În timpul vieţii lui Isus, Templul sfânt din Ierusalim era centrul vieţii religioase a evreilor. Templul era locul în care erau aduse jertfele de animale şi în care închinarea potrivit cu Legea lui Moise era urmată cu fidelitate. Evrei 9.1-9 ne spune că, în Templu, o perdea separa Sfânta Sfintelor – locuinţa pământească a prezenţei lui Dumnezeu – de restul Templului, unde stăteau oamenii. Acest lucru semnifica faptul că omul era separat de Dumnezeu prin păcat (Isaia 59.1-2). Numai marelui preot i se permitea să treacă dincolo de perdea, o dată în fiecare an (Exodul 30.10, Evrei 9.7), ca să intre în prezenţa lui Dumnezeu din partea întregului Israel şi să facă ispăşirea pentru păcatele lor (Leviticul 16).

Templul lui Solomon era înalt de 30 de coţi (1 Împăraţi 6.2), dar Irod a mărit înălţimea la 40 de coţi, potrivit scrierilor lui Iosif Flaviu, un istoric evreu din secolul întâi. Există o nesiguranţă cu privire la dimensiunea exactă a unui cot, dar este sigur să presupunem că această perdea era undeva la aproape 18 metri. Iosif Flaviu ne spune de asemenea că perdeaua era groasă de mai bine de zece centimetri şi că mai mulţi cai legaţi de ambele părţi nu o puteau rupe. Cartea Exodul ne informează că această perdea groasă era făcută din material albastru, purpuriu şi cărămiziu şi din in subţire răsucit.

Dimensiunea şi grosimea perdelei fac ca evenimentele care au loc în momentul morţii Domnului Isus să fie şi mai pline de importanţă. „Isus a strigat iarăşi cu glas tare şi Şi-a dat duhul. Şi îndată, perdeaua dinăuntrul Templului s-a rupt în două, de sus până jos” (Matei 27.50-51).

Aşadar, ce facem cu acest lucru? Ce semnificaţie are pentru noi, astăzi, această perdea ruptă? Mai presus de toate, ruperea perdelei în momentul morţii lui Isus a simbolizat în mod vizibil faptul că jertfa Sa, vărsarea propriului Său sânge a fost o ispăşire suficientă pentru păcate. A simbolizat faptul că acum intrarea în Sfânta Sfintelor era deschisă pentru toţi oamenii din toate timpurile, deopotrivă evrei şi neamuri.

Atunci când Isus a murit, perdeaua s-a rupt şi Dumnezeu S-a mutat din acel loc, pentru ca niciodată să nu mai locuiască într-un templu făcut de mâini (Fapte 17.24). Dumnezeu a terminat treaba cu acel Templu şi cu sistemul lui religios şi Templul şi Ierusalimul au fost lăsate „pustii” (distruse de romani) în anul 70 d.Hr., întocmai cum a profeţit Isus în Luca 13.35. Atâta timp cât Templul era în picioare, el semnifica continuarea vechiului legământ. Evrei 9.8-9 se referă la perioada de timp care se sfârşea odată ce noul legământ era instituit (Evrei 8.13).

Într-un sens, perdeaua era un simbol al lui Hristos Însuşi ca singura cale înspre Tatăl (Ioan 14.6). Acest lucru este indicat de faptul că marele preot trebuia să intre în Sfânta Sfintelor prin perdea. Acum, Hristos este marele nostru preot mai bun şi, ca şi credincioşi în lucrarea Sa încheiată, suntem părtaşi la preoţia Sa mai bună. Acum, putem intra în Sfânta Sfintelor prin El. Evrei 10.19-20 spune că cel credincios intră în Locul Preasfânt prin „sângele lui Isus, pe calea cea nouă şi vie pe care ne-a deschis-o El, prin perdeaua dinăuntru, adică trupul Său”. Aici vedem imaginea trupului lui Isus fiind sfâşiat pentru noi, aşa cum El a rupt perdeaua pentru noi.

Ruperea perdelei de sus până jos este un fapt istoric. Semnificaţia profundă a acestui eveniment este explicată în detalii glorioase în cartea Evrei. Lucrurile din Templu erau umbra lucrurilor viitoare şi ele toate, în esenţă, ne îndreaptă spre Isus Hristos. El a fost perdeaua dinspre Sfânta Sfintelor şi, prin moartea Lui, cei credincioşi au acum acces liber la Dumnezeu.

Perdeaua din Templu era o aducere-aminte constantă a faptului că păcatul face ca omenirea să fie neadecvată pentru prezenţa lui Dumnezeu. Faptul că jertfa pentru păcat era adusă anual şi nenumărate alte jertfe erau repetate zi de zi arăta în mod expresiv faptul că păcatul nu putea fi ispăşit cu adevărat sau şters doar prin jertfe de animale. Isus Hristos, prin moartea Lui, a înlăturat zidul despărţitor dintre Dumnezeu şi om şi acum ne puteam apropia de El cu încredere şi cu îndrăzneală (Evrei 4.14-16).

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Care a fost semnificaţia ruperii perdelei dinăuntru a Templului atunci când a murit Isus?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries