settings icon
share icon
Întrebare

Ce e un păgân? Ce e păgânismul?

Răspuns


Din punct de vedere creștin, păgânii sunt în general caracterizați ca oameni prinși în orice fel de ceremonie, act sau practică religioasă, care nu e în mod distinct creștină. În mod echivalent, iudeii și musulmanii folosesc termenul păgân pentru a-i descrie pe cei din afara religiei lor. Alții definesc termenul păgânism ca fiind orice religie în afară de budism, hinduism, iudaism și creștinism, în timp ce alții argumentează că un păgân e oricine care nu are nicio religie.

Păgânismul se poate referi la politeism sau la închinarea la mai mult decât un zeu, cum se întâmpla în Roma antică. Un păgân e considerat, de asemenea, un om care, în cea mai mare parte, nu are nicio religie și se complace în desfătări lumești și posesiuni materiale; cineva care se delectează cu plăceri senzuale; o persoană hedonistă sau permisivă cu sine. Un alt termen modern este neopăgânismul, care se referă la anumite forme contemporane de păgânism cum sunt wicca, druidismul și gwyddon.

Aceste practici „păgâne” moderne sunt de fapt similare cu varianta lor antică prin faptul că se bazează în mare parte pe hedonism – împlinire sexuală și permisivitate cu sine și urmărirea plăcerii în detrimentul oricărui alt lucru. În vremurile antice, ceremoniile sexuale erau o parte semnificativă din religiile păgâne. Vechiul Testament face referire la aceste religii pervertite în pasaje precum Deuteronomul 23.17, Amos 2.7-8 și Isaia 57.7-8.

Deși sunt numeroși și variază în practicile și credințele lor, păgânii mențin câteva credințe similare. De exemplu:
• Lumea fizică e un loc bun, unul de care trebuie să se bucure fiecare.
• Toți sunt considerați a fi parte din această Mamă Pământ.
• Divinitatea se revelează în fiecare aspect al lumii.
• Fiecare ființă, om și animal, este un derivat din Divin. Prin urmare, toți sunt zei și zeițe.
• Majoritatea religiilor păgâne nu au guru sau mesia.
• Doctrina este înlocuită de responsabilitatea proprie.
• Ciclurile solare și lunare sunt semnificative în închinarea păgână.

Orice fel de păgânism e o doctrină falsă. Pavel a vorbit despre această pervertire a adevărului în scrisoarea lui către credincioșii din Roma (Romani 1.22-27). Oamenii pe care i-a descris Pavel erau lumești și materialiști și se închinau la lucruri create în locul Creatorului. Se închinau la copaci, animale și pietre, mergând până acolo încât își abuzau trupul în practici sexuale deviante, pentru a da frâu liber pasiunilor lor. Apoi Pavel continuă să ne spună de ce făceau acest lucru și care urma să fie rezultatul:

„Fiindcă n-au căutat să păstreze pe Dumnezeu în cunoștința lor, Dumnezeu i-a lăsat în voia minții lor blestemate, ca să facă lucruri neîngăduite.” (Romani 1.28)

În ciuda a ceea ce se crede în general, majoritatea închinătorilor păgâni pretind că nu cred în Satan. Totuși, nu e nicio îndoială că Satan e sursa lor primară de influență și control. Deși vor nega acest lucru, îl divinizează în practicile lumești și senzuale. Pavel ne spune limpede cum lucrează Satan în viața oamenilor fără Dumnezeu, prin puterea lui, semnele, înșelăciunea și minciunile lui:

„Arătarea lui se va face prin puterea Satanei, cu tot felul de minuni, de semne și puteri mincinoase și cu toate amăgirile nelegiuirii pentru cei ce sunt pe calea pierzării, pentru că n-au primit dragostea adevărului ca să fie mântuiți. Din această pricină, Dumnezeu le trimite o lucrare de rătăcire, ca să creadă o minciună: pentru ca toți cei ce n-au crezut adevărul, ci au găsit plăcere în nelegiuire, să fie osândiți.” (2 Tesaloniceni 2.9-12)

Faptul că Satan există și e activ e puternic evidențiat în practicile acestea păgâne. Lucrul acesta nu a fost clar numai în timpul Bisericii din primul secol, ci și în lumea noastră postmodernă. Pentru credincioșii dedicați care Îl cunosc pe Domnul, închinarea păgână e ceea ce pare – puterea și înșelătoria prințului acestei lumi, Satan (1 Ioan 5.19), care „dă târcoale ca un leu care răcnește și caută pe cine să înghită” (1 Petru 5.8). Prin urmare, păgânismul trebuie evitat.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ce e un păgân? Ce e păgânismul?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries