settings icon
share icon
Întrebare

Ar trebui un creştin să asculte muzică laică?

Răspuns


Mulţi creştini se frământă cu această întrebare. Mulţi muzicieni laici sunt extrem de talentaţi. Muzica laică poate oferi un divertisment foarte bun. Sunt multe cântece laice care au melodii antrenante, perspective profunde şi mesaje pozitive. Pentru a determina dacă să asculţi sau nu muzică laică, sunt trei factori primari de luat în considerare: 1) scopul muzicii, 2) felul muzicii şi 3) conţinutul versurilor.

1) Scopul muzicii. Este muzica destinată numai pentru închinare sau Dumnezeu a intenţionat de asemenea ca muzica să fie liniştitoare şi/sau pentru divertisment? Cel mai renumit muzician din Biblie, regele David, a folosit muzica în primul rând în scopul închinării înaintea lui Dumnezeu (vezi Psalmul 4.1, 6.1, 54, 55, 67.1, 76.1). Totuşi, atunci când regele Saul era chinuit de duhuri rele, el îl chema pe David să cânte la harfă pentru a se linişti (1 Samuel 16.14-23). Israeliţii au folosit de asemenea instrumente muzicale pentru a avertiza în caz de pericol (Neemia 4.20) şi pentru a-i surprinde pe duşmanii lor (Judecătorii 7.16-22). În Noul Testament, apostolul Pavel îi învaţă pe creştini să se încurajeze unul pe altul folosind muzica: „Vorbiţi între voi cu psalmi, cu cântări de laudă şi cu cântări duhovniceşti” (Efeseni 5.19). Astfel, în timp ce scopul primar al muzicii pare să fie închinarea, Biblia în mod clar permite folosirea ei în alte scopuri.

2) Felul muzicii. Din păcate, problema genurilor muzicale poate aduce multă diviziune între creştini. Sunt creştini care cer în mod categoric să nu fie folosit niciun instrument muzical. Sunt creştini care doresc să cânte doar imnurile vechi. Sunt creştini care vor muzică mai ritmată şi contemporană. Sunt creştini care pretind că se închină cel mai bine într-un mediu asemănător unui concert de muzică rock. În loc să recunoască că aceste diferenţe sunt preferinţe personale şi diferenţe culturale, unii creştini declară că genul lor preferat de muzică este cel „biblic” şi că toate celelalte genuri de muzică sunt nesănătoase, neevlavioase sau chiar satanice.

Biblia nu condamnă niciunde vreun gen de muzică. Biblia nu condamnă niciunde vreun instrument muzical ca fiind neevlavios. Biblia menţionează numeroase feluri de instrumente cu coarde şi instrumente de suflat. În timp ce Biblia nu menţionează în mod specific bateria, ea menţionează alte instrumente de percuţie (Psalmul 68.25, Ezra 3.10). Aproape toate formele de muzică modernă sunt variaţii şi/sau combinaţii ale aceloraşi tipuri de instrumente muzicale la care se cântă cu ritmuri diferite sau cu un accent sporit. Nu există nicio bază biblică pentru a declara vreun gen de muzică ca fiind neevlavios sau în afara voii lui Dumnezeu.

3) Conţinutul versurilor. Devreme ce nici scopul muzicii şi nici genul ei nu determină dacă un creştin ar trebui să asculte muzică laică sau nu, conţinutul versurilor trebuie luat în considerare. Cu toate că nu vorbeşte în mod specific despre muzică, Filipeni 4.8 este un ghid excelent pentru versurile muzicii: „Încolo, fraţii mei, tot ce este adevărat, tot ce este vrednic de cinste, tot ce este drept, tot ce este curat, tot ce este vrednic de iubit, tot ce este vrednic de primit, orice faptă bună şi orice laudă, aceea să vă însufleţească.” Dacă ar trebui să fim însufleţiţi de astfel de lucruri, cu siguranţă că acelea sunt lucrurile pe care ar trebui să le invităm în mintea noastră prin muzică şi versuri. Pot versurile dintr-un cântec laic să fie adevărate, vrednice de cinste, drepte, curate, vrednice de iubit, vrednice de primit, conţin ele fapte bune şi laude? Dacă da, atunci nu este nimic greşit ca un creştin să asculte cântece laice de acest fel.

Totuşi, majoritatea muzicii laice nu îndeplineşte standardul din Filipeni 4.8. Muzica laică adesea promovează imoralitatea şi violenţa, în timp ce minimalizează importanţa purităţii şi a integrităţii. Dacă un cântec glorifică ceea ce este opusul lui Dumnezeu, un creştin nu ar trebui să îl asculte. Totuşi, sunt multe cântece laice care nu Îl menţionează pe Dumnezeu dar care susţin valorile dumnezeieşti cum sunt onestitatea, puritatea şi integritatea. Dacă un cântec de dragoste promovează sfinţenia căsătoriei şi/sau curăţia dragostei adevărate – chiar dacă nu Îl menţionează pe Dumnezeu sau Biblia – poate fi ascultat şi savurat.

Tot ceea ce o persoană permite să-i ocupe mintea mai devreme sau mai târziu va determina vorbirea şi acţiunile sale. Aceasta este premisa din spatele versetelor din Filipeni 4.8 şi Coloseni 3.2, 5: stabilirea unor modele de gândire sănătoase. 2 Corinteni 10.5 spune că trebuie ca „orice gând îl facem rob ascultării de Hristos”. Aceste versete ne dau o imagine clară a felului de muzică pe care nu trebuie să îl ascultăm.

În mod evident, cel mai bun fel de muzică este acela care Îl laudă şi Îl glorifică pe Dumnezeu. Muzicienii creştini talentaţi lucrează în aproape fiecare gen de muzică, variind de la cea clasică la rock, rap, reggae. Nu este nimic rău în sine cu anumit gen de muzică. Versurile sunt cele care determină dacă un cântec este „acceptabil” să fie ascultat de un creştin. Dacă ceva te face să te gândeşti sau să te implici în ceva care nu Îl glorifică pe Dumnezeu, atunci acel lucru ar trebui evitat.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Ar trebui un creştin să asculte muzică laică?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries