settings icon
share icon
Întrebare

Au oamenii, cu adevărat, liber arbitru?

Răspuns


Dacă „liberul arbitru” înseamnă că Dumnezeu le oferă oamenilor posibilitatea de a face alegeri care le afectează destinul, atunci da, oamenii au liber arbitru. Situația păcătoasă actuală a lumii are legătură directă cu alegerile făcute de Adam și Eva. Dumnezeu a creat omenirea după imaginea Sa, iar acest lucru include abilitatea de a alege.

Totuși, liberul arbitru nu înseamnă că omenirea poate face orice își dorește. Alegerile noastre sunt îngrădite de limitările naturii noastre. De exemplu, un om poate alege să traverseze în mers un pod sau nu; ce, însă, nu poate alege este să zboare peste acel pod – natura lui îl împiedică să zboare. În mod similar, un om nu poate alege să se facă neprihănit – natura lui (păcătoasă) îl împiedică să-și anuleze vinovăția (Romani 3:23). Astfel, liberul arbitru este limitat prin natură.

Această limitare nu atenuează responsabilitatea noastră. Biblia este clară în privința faptului că noi nu doar că avem abilitatea de a alege, ci avem și responsabilitatea de a alege în mod înțelept. În Vechiul Testament, Dumnezeu a ales o națiune (Israel), dar indivizii care alcătuiau această națiune aveau obligația de a alege ascultarea față de Dumnezeu. Iar indivizii care nu făceau parte din această națiune aveau, de asemenea, posibilitatea de a alege să creadă și să Îl urmeze pe Dumnezeu (ex.: Rut și Rahav).

În Noul Testament, păcătoșilor li se poruncește în mod repetat „să se pocăiască” și „să creadă” (Matei 3:2; 4:17; Fapte 3:19; 1 Ioan 3:23). Fiecare chemare la pocăință este o invitație la alegere. Porunca de a crede presupune că cel care aude poate alege să asculte acea poruncă sau nu.

Iisus a identificat problema unor necredincioși atunci când le-a spus: „Nu vreți să veniți la Mine, ca să aveți viața!” (Ioan 5:40). În mod clar, ar fi putut să vină, dacă ar fi dorit; problema lor a fost că au ales să nu vină. „Ce seamănă omul aceea va și secera” (Galateni 6:7), iar cei care nu sunt mântuiți „nu se pot dezvinovăți” (Romani 1:20-21).

Dar cum poate un om, limitat de natura sa păcătoasă, alege ceea ce este bine? Doar prin harul și puterea lui Dumnezeu liberul arbitru devine „liber”, în sensul că poate alege mântuirea (Ioan 15:16). Duhul Sfânt este Cel care lucrează în și prin voința unei persoane pentru a regenera acea persoană (Ioan 1:12-13) și pentru a-i da o natură nouă, „făcută după chipul lui Dumnezeu, de o neprihănire și sfințenie pe care o dă adevărul” (Efeseni 4:24). Mântuirea este lucrarea lui Dumnezeu. În același timp, motivele, dorințele, acțiunile noastre sunt alegerile noastre și, pe drept, ni se va cere socoteală pentru ele.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

Au oamenii, cu adevărat, liber arbitru?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries