settings icon
share icon
Întrebare

De ce a împietrit Dumnezeu inima lui faraon?

Răspuns


Exodul 7.3-4 spune: „Eu voi împietri inima lui faraon, şi Îmi voi înmulţi semnele şi minunile în ţara Egiptului. Totuşi, faraon n-are să v-asculte. Apoi Îmi voi întinde mâna asupra Egiptului şi voi scoate din ţara Egiptului oştile Mele, pe poporul Meu, pe copiii lui Israel, prin mari judecăţi.” Pare nedrept din partea lui Dumnezeu să împietrească inima lui faraon şi apoi să-l pedepsească pe faraon şi Egiptul pentru ceea ce faraon a decis atunci când inima lui era împietrită. De ce ar împietri Dumnezeu inima lui faraon, astfel încât să poată judeca Egiptul şi mai sever, cu plăgi suplimentare?

Mai întâi, faraon nu era un om inocent sau cu teamă de Dumnezeu. El era un dictator brutal, supraveghind teribilul abuz şi asuprirea israeliţilor, care probabil că numărau 1.5 milioane de oameni la acea vreme. Faraonii egipteni i-au asuprit pe israeliţi vreme de 400 de ani. Un faraon dinainte — posibil chiar faraonul în cauză — a ordonat ca bebeluşii israeliţi de parte bărbătească să fie omorâţi la naştere (Exodul 1.16). Faraonul pe care Dumnezeu l-a împietrit era un om rău şi naţiunea pe care o conducea a fost de acord, sau cel puţin nu s-a opus acţiunilor lui rele.

În al doilea rând, înainte de primele câteva plăgi, faraon şi-a împietrit inima să nu-i lase pe israeliţi să plece. „Inima lui faraon s-a împietrit” (Exodul 7.13, 22, 8.19). „Faraon, văzând că are răgaz să răsufle în voie, şi-a împietrit inima” (Exodul 8.15). „Dar faraon, şi de data aceasta, şi-a împietrit inima” (Exodul 8.32). Faraon ar fi putut cruţa Egiptul de toate plăgile dacă nu şi-ar fi împietrit inima. Dumnezeu i-a dat lui faraon avertismente din ce în ce mai severe cu privire la judecata care urma să vină. Faraon a ales să aducă judecata asupra lui însuşi şi asupra naţiunii sale împietrindu-şi inima împotriva poruncilor lui Dumnezeu.

Ca rezultat al împietririi inimii lui faraon, Dumnezeu i-a împietrit şi mai mult inima, pentru a permite ultimele câteva plăgi (Exodul 9.12, 10.20, 27). Faraon şi Egiptul au adus aceste judecăţi asupra lor înşişi cu 400 de ani de sclavie şi cu omorârea în masă. Devreme ce plata păcatului este moartea (Romani 6.23), şi faraon şi Egiptul au păcătuit în mod groaznic împotriva lui Dumnezeu, ar fi fost drept dacă Dumnezeu ar fi nimicit cu totul Egiptul. Prin urmare, faptul că Dumnezeu i-a împietrit inima lui faraon nu a fost un lucru nedrept şi nici faptul că a adus plăgi suplimentare împotriva Egiptului nu a fost o nedreptate. Plăgile, pe cât au fost de teribile, de fapt au demonstrat mila lui Dumnezeu prin faptul că nu a distrus cu totul Egiptul, lucru care ar fi însemnat în mod perfect o pedeapsă dreaptă.

Romani 9.17-18 declară: „Fiindcă Scriptura îi zice lui faraon: «Te-am ridicat înadins, ca să-Mi arăt în tine puterea Mea şi pentru ca Numele Meu să fie vestit în tot pământul.» Astfel, El are milă de cine vrea şi împietreşte pe cine vrea.” Dintr-o perspectivă omenească, pare un lucru rău din partea lui Dumnezeu să împietrească o persoană şi apoi să pedepsească persoana pe care a împietrit-o. Totuşi, vorbind din punct de vedere biblic, toţi am păcătuit împotriva lui Dumnezeu (Romani 3.23) şi pedeapsa dreaptă pentru păcat este moartea (Romani 6.23). Prin urmare, împietrirea şi pedepsirea unei persoane din partea lui Dumnezeu nu este nedreaptă; este de fapt plină de îndurare în comparaţie cu ceea ce persoana merită.

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

De ce a împietrit Dumnezeu inima lui faraon?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries