settings icon
share icon
Întrebare

A fost Iisus crucificat într-o zi de Vineri?

Răspuns


Biblia nu precizează în mod specific în ce zi a săptămânii a fost crucificat Iisus. Cele mai răspândite variante sunt Vineri respectiv Miercuri. Alţii, totuşi, optează pentru o variantă de mijloc, considerând că Joi este ziua în care El a fost crucificat.

Iisus a spus în Matei 12:40 "Căci, după cum Iona a stat trei zile şi trei nopţi în pântecele chitului, tot aşa şi Fiul omului va sta trei zile şi trei nopţi în inima pământului". Acei care argumentează ca Vineri este ziua crucificării spun că există totuşi o modalitate corectă în interpretarea a ceea ce El ar fi putut să considere ca fiind cele 3 zile ce avea să le petreacă în mormânt. Conform obiceiurilor evreilor din primul secol, atunci când se vorbea despre o parte a unei zile se echivala aceasta cu ziua întreagă. Întrucât Iisus a fost în mormânt o parte a zilei de Vineri, toată ziua de Sâmbătă şi o parte a zilei de Duminică, atunci se pare că El aşa ar fi exprimat faţă de oameni cele 3 zile pe care urma să le petreacă în mormânt. Unul dintre argumentele principale în favoarea zilei de Vineri se găseşte în Marcu 15:42, unde se precizează că Iisus a fost crucificat în "ziua dinaintea Sabatului". Dacă era vorba despre Sabatul obişnuit săptămânal, adică Sâmbătă, atunci aceasta arată că Vineri ar fi fost ziua crucificării. Un alt argument în favoarea zilei de Vineri se găseşte în Matei 16:21 şi Luca 9:22, unde se arată că Iisus urma să învie în a treia zi, prin urmare nu ar fi fost cazul să stea în mormânt trei zile şi trei nopţi. Însă deoarece numai unele traduceri folosesc expresia “în a treia zi” în aceste versete, nu toţi sunt de acord că aceasta a fi cea mai bună traducere a acestor versete. Mai mult, Marcu 8:31 spune că Iisus va învia “după" trei zile.

Argumentul pentru ziua de Joi este de fapt o extindere a celor în favoarea zilei de Vineri şi este bazat în principal pe faptul că sunt descrise prea multe evenimente deosebite (unii au enumerat mai mult de 20) între îngroparea lui Hristos şi dimineaţa zilei de Duminică pentru ca ele să se poată petrece între ziua de Vineri şi dimineaţa zilei de Duminică. Ei arată că principala problemă este că există o singură zi întreagă între Vineri şi Duminică, şi anume Sabatul evreiesc, Sâmbată. O zi în plus sau două ar elimina această problemă. Susţinătorii zilei de Joi spun astfel: să presupunem că nu ţi-ai văzut un prieten din seara zilei de Luni. Următoarea întâlnire este Joi dimineaţa şi spui “Nu te-am văzut de 3 zile” chiar dacă faptic nu au fost decât 60 de ore (2.5 zile). Dacă Iisus a fost crucificat Joi, acest exemplu arată cum a considerat El cele 3 zile.

Opţiunea zilei de Miercuri se bazează pe faptul că în acea săptămână au fost două Sabate. După primul Sabat (cel din seara zilei crucificării conform cu Marcu 15:42 şi Luca 23:52-54) femeile au cumpărat miresme - notaţi că le-au cumpărat după Sabat (Marcu 16:1). Susţinătorii zilei de Miercuri spun că acest “Sabat” a fost de fapt Paştele (a se vedea Leviticul 16:29-31; 23:24-32, 39 unde principalele zile sfinte nu sunt stabilite în mod necesar în a şaptea zi a săptămânii deşi se referă la ele ca la zile de Sabat). Cel de-al doilea Sabat în acea săptămâna a fost Sabatul obişnuit de Sâmbătă. Notaţi că în Luca 23:56, femeile care au cumpărat miresme după acest prim Sabat, s-au întors, au pregătit miresmele şi apoi s-au odihnit în Sabat (Luca 23:56). Argumentaţia se bazează pe aceea că femeile nu ar fi putut să cumpere miresme după Sabat dar să le pregătească înainte de Sabat, cu excepţia situaţiei în care ar fi existat două zile de Sabat. Având două zile de Sabat, dacă Hristos a fost crucificat Joi, atunci Sabatul mare (Paştele) ar fi trebuit să înceapă Joi la apusul soarelui şi să se încheie Vineri la apusul soarelui, la începutul Sabatului obişnuit de Sâmbătă. Cumpărarea miresmelor după primul Sabat (Paştele) ar fi însemnat că femeile le-ar fi cumpărat în ziua de Sâmbătă, deci nu au respectat Sabatul obişnuit.

Astfel, acest punct de vedere arată că singura explicaţie care să nu contrazică ceea ce Biblia a precizat cu privire la femei şi miresme stă în înţelegerea literală a versetului din Matei 12:40, şi anume că Hristos a fost crucificat Miercuri. Sabatul mare (Paştele) s-a petrecut Joi, femeile au cumpărat miresmele după aceea, adică Vineri, s-au întors şi le-au pregătit în aceeaşi zi şi apoi s-au odihnit Sâmbătă, adică în Sabatul obişnuit, după care au adus miresmele la mormânt Duminică dimineaţa. Hristos a fost îngropat în preajma apusului soarelui Miercuri, adică la începutul zilei de Joi în calendarul evreiesc. Utilizând acest calendar, avem noaptea de Joi (prima noapte), ziua de Joi (prima zi), noaptea de Vineri (a doua noapte), ziua de Vineri (a doua zi), Sâmbătă noaptea (a treia noapte), Sâmbătă ziua (a treia zi). Nu ştim exact când a înviat El, însă ceea ce ştim este că aceasta s-a produs înainte de răsăritul soarelui în ziua de Duminică (Ioan 20:1, Maria Magdalena a mers la mormânt "pe când era încă întuneric", a văzut piatra rostogolită, apoi l-a găsit pe Petru şi i-a spus că “au luat pe Domnul din mormânt") aşa încât Hristos ar fi înviat chiar după apusul soarelui în ziua de Sâmbătă, adică la începutul primei zile a săptămânii conform calendarului evreiesc.

O problemă posibilă în ceea ce priveşte ziua de Miercuri este aceea că ucenicii care au mers cu Iisus pe drumul către Emaus au făcut acest lucru "în aceeaşi zi" cu ziua învierii Lui (Luca 24:13). Ucenicii, care nu L-au recunoscut pe Iisus, I-au povestit despre crucificarea lui Iisus (24:21) şi au spus că "astăzi este a treia zi de când s-au întâmplat aceste lucruri" (24:22). De Miercuri până Duminică sunt 4 zile. O explicaţie posibilă este că se poate ca ei să fi socotit începând cu seara zilei de Miercuri de la îngroparea lui Hristos, adică de la începutul zilei de Joi în calendarul evreiesc, astfel încât de Joi şi până Duminică să fie 3 zile.

În toată această schemă, nu este totuşi atât de important să ştim care a fost cu exactitate ziua în care Hristos a fost crucificat. Dacă ar fi fost un aspect foarte important, atunci Cuvântul lui Dumnezeu l-ar fi făcut cu claritate maximă. Ceea ce este important este că El a murit şi că, în mod fizic, a înviat în trup dintre cei morţi. Şi ceea ce este la fel de important este motivul pentru care El a murit, şi anume pentru a lua asupra Lui toată pedeapsa pe care noi toţi oamenii am fi meritat-o pentru păcatele noastre. Ioan 3:16 şi 3:36 proclamă că prin credinţa în El ai viaţa veşnică!

English



Înapoi la pagina de început în limba Română

A fost Iisus crucificat într-o zi de Vineri?
Împărtășeste acestă pagină: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries