Hogyan lehetek jóban Istennel?
Kérdés: Hogyan lehetek jóban Istennel?

Válasz:
Annak érdekében, hogy “jóban legyünk” Istennel, először meg kell értenünk, hogy mi a “rossz”. A válasz a bűn. “Senki sem tesz jót, egyetlen ember sem.” (Zsoltárok 14:3) Lázadtunk Isten parancsai ellen, “mindnyájan tévelyegtünk, mint a juhok” (Ézsaiás 53:6).

A rossz hír az, hogy a bűn büntetése a halál. “Annak a léleknek kell meghalnia, aki vétkezik.” (Ezékiel 18:4) A jór hír viszont az, hogy a szerető Isten utánunk jön, hogy elhozza nekünk az üdvösséget. Jézus kimondta, hogy a célja, “hogy megkeresse, és megtartsa az elveszettet.” (Lukács 19:10), és a kereszten haldokolva bejelentette, hogy ezt a célját el is érte – “Elvégeztetett!” (János 19:30)

A kapcsolatod Istennel akkor kezdődik, amikor felismered a bűneidet. Ezután következik a bűneid alázatos megvallása Istennek (Ézsaiás 57:15) és az elhatározás, hogy elhagyod a bűnt. “… szájjal teszünk vallást, hogy üdvözüljünk.” (Róma 10:10)

Ennek a megvallásnak párosulnia kell a hiteddel. Hittel abban, hogy Jézus halála és csodálatos feltámadása miatt lett Megváltó. “Ha tehát száddal Úrnak vallod Jézust, és szíveddel hiszed, hogy Isten feltámasztotta őt a halálból, akkor üdvözülsz.” (Róma 10:9) Sok más igerész beszél még a hit szükségességéről, például a János 20:27; Apostolok Cselekedetei 16:31; Galata 2:16; 3:11, 26; és az Efézus 2:8.

Az, hogy Istennel jóban vagy-e, az a te reakciódon múlik Isten érted tett cselekedeteire. Hiszen Ő elküldte a Megváltót, biztosította az áldozatot, ami elveszi a bűnödet (János 1:29), és ígéretet is adott: “Aki azonban segítségül hívja az Úr nevét, üdvözül.” (Apostolok cselekedetei 2:21)

Gyönyörű illusztrációja a megbánásnak és megbocsátásnak a tékozló fiú példázata (Lukács 15:11-32). Egy apa fiatalabbik fia eltékozolta apja ajándékait különböző bűnökre (13. vers). Amikor ráébredt, hogy rossz az, amit tesz, úgy döntött, hogy hazatér (18. vers). Úgy gondolta, hogy többé már nem számít az apja fiának (19. vers), de tévedett. Az apa ugyanúgy szerette a megtért lázadót, mint régen (20. vers). Mindent megbocsátott és ünnepséget rendezett a fiának. (24. vers).

Isten jó és megtartja az ígéreteit, beleértve azt az ígéretet, hogy megbocsát. “Közel van az Úr a megtört szívűekhez, és a sebzett lelkűeket megsegíti.” (Zsoltárok 34:19)

Ha jóban szeretnél lenni Istennel, itt van egy minta-imádság. Ne felejtsd el, hogy ez az imádság, vagy bármely más imádság nem fog megmenteni. Egyedül a Jézusban való bizalom tud megmenteni a bűntől. Ez az ima egyszerűen egy módja annak, hogy kimutasd a hitedet Istennek és megköszönd neki, hogy üdvösséget ad. “Istenem tudom, hogy vétkeztem ellened és büntetést érdemlek. De Jézus Krisztus átvette a büntetést amit érdemlek, ezért hit által megbocsátást kaphatok. Elfordulok a bűnömtől és benned bízom az Üdvösségért. Köszönöm Neked a Te csodálatos kegyelmedet és megbocsátásodat – az örök életet! Ámen!”

Jézus mellett döntöttél az itt olvasottak miatt? Ha igen, akkor kérlek kattints az “Elfogadtam Jézust” gombra.Vissza a magyar oldalraHogyan lehetek jóban Istennel?