settings icon
share icon
Ερώτηση

Είναι κακό να διαμοιράζεις, κατεβάζεις ή αντιγράφεις παράνομα υλικό για το οποίο έχουν κατοχυρωθεί πνευματικά δικαιώματα (μουσική, ταινίες, προγράμματα υπολογιστή) στο Διαδίκτυο;

Απάντηση


Ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολο να κατεβάζεις υλικό όσο είναι σήμερα. Μ’ ένα κλικ του ποντικού —ή το πάτημα ενός κουμπιού στο φωτοτυπικό μηχάνημα στον σαρωτή— μπορούμε ν’ αντιγράψουμε και διανείμουμε ηλεκτρονικό και εκδοτικό υλικό. Η αντιγραφή και χρήση υλικού που ανήκει σε κάποιον άλλον είναι πολύ κοινή, αλλά αν δεν έχουμε πάρει την άδεια γι’ αυτό που κάνουμε, η πράξη μας δεν είναι σωστή.

Η Αγία Γραφή μάς λέει ότι πρέπει να υπακούμε τους νόμους τής κυβέρνησης υπό την οποία ζούμε (Ρωμαίους 13:1-7). Αυτό είναι ένα από τα κύρια ζητήματα που διακυβεύονται εδώ. Ο Θεός μας καλεί να υπακούμε στις κυβερνητικές εξουσίες. Η μόνη παραχώρηση που μας δίνεται για παρακοή των Αρχών αφορά την απαίτησή τους να παρακούσουμε κάποια εντολή τού Θεού (Πράξεις 5:29). Από την στιγμή που υπάρχουν νόμοι που κατοχυρώνουν την πνευματική ιδιοκτησία, είναι παράνομο να κατεβάζουμε, αντιγράφουμε παράνομα ή διαμοιράζουμε υλικό που έχει κατοχυρωθεί με πνευματικά δικαιώματα χωρίς την άδεια τού καλλιτέχνη/συγγραφέα/εκδότη. Καθώς ο Θεός εντέλλεται να υπακούμε τον νόμο, η ψηφιακή πειρατική πρακτική στο Διαδίκτυο αποτελεί αμαρτία, καθώς είναι παράνομη. Περί το έτος 2000, το Napster άνοιξε την πόρτα στο ζήτημα των διαδικτυακών πνευματικών δικαιωμάτων και ως συνέπεια αντιμετώπισε αγωγές που οδήγησαν στο κλείσιμο τής ιστοσελίδας τους και στην χρεοκοπία. Αν και οι συνέπειες τής διαδικτυακής πειρατείας είναι ξεκάθαρες, υπάρχουν ακόμη αμέτρητες ιστοσελίδες διαμοιρασμού αρχείων που βοηθούν τους ανθρώπους να συνεχίζουν να αντιγράφουν παράνομα υλικό κατοχυρωμένο με πνευματικά δικαιώματα. Σύμφωνα με τις αγωγές που έγιναν, πολλές από αυτές τις ιστοσελίδες απαιτούν την καταβολή κάποιου χρηματικού ποσού για κατέβασμα μουσικής και ταινιών και περιορίζουν την δυνατότητα τού διαμοιρασμού αυτού του υλικού σε άλλους χρήστες.

Το ζήτημα, όμως, της αντιγραφής και διαμοιρασμού υλικού του οποίου τα πνευματικά δικαιώματα έχουν κατοχυρωθεί είναι κάτι περισσότερο από ένα νομικό ζήτημα. Υπάρχουν, επίσης, ηθικές και δεοντολογικές θεωρήσεις. Συνιστά κλοπή η λήψη τής περιουσίας κάποιου χωρίς την άδειά του — και η πνευματική ιδιοκτησία παραμένει ιδιοκτησία. Ο συνθέτης ενός τραγουδιού που εργάστηκε για την παραγωγή του έχει κερδίσει αντιστάθμισμα, διότι «ο εργάτης είναι άξιος του μισθού του» (Λουκάς 10:7). Όταν αντιγράφουμε ένα τραγούδι και το δίνουμε σε κάποιον άλλον, σημαίνει μια πώληση λιγότερο απ’ ό,τι θα μπορούσε να γίνει. Ο καλλιτέχνης χάνει το οιοδήποτε μικρό ποσοστό τών δικαιωμάτων που έχει κερδίσει. Η ίδια αρχή ισχύει για την παράνομη αντιγραφή μιας ταινίας, την φωτοτύπηση ενός σεναρίου, τον διαμοιρασμό ενός προγράμματος μαθημάτων Κυριακού Σχολείου και το ανέβασμα κάποιου προγράμματος υπολογιστή.

Ενας χριστιανός δεν πρέπει ποτέ να θέλει να κλέψει την ιδιοκτησία τών άλλων — αλλά αυτό συμβαίνει όταν κατεβάζουμε τραγούδια χωρίς την άδεια τού εκδότη. Μια χριστιανική διακονία δεν πρέπει ποτέ να εκβιάζει κάποιον να εργαστεί γι’ αυτήν δωρεάν — αλλά αυτό συμβαίνει όταν μια εκκλησία φωτοτυπεί σενάρια ή παρτιτούρες χωρίς άδεια. Νομικώς και ηθικώς πρέπει ν’ ακολουθούμε τους νόμους περί δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και να παρέχουμε τo οφειλόμενοo αντιστάθμισμα στους δημιουργούς των έργων που χρησιμοποιούμε.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Είναι κακό να διαμοιράζεις, κατεβάζεις ή αντιγράφεις παράνομα υλικό για το οποίο έχουν κατοχυρωθεί πνευματικά δικαιώματα (μουσική, ταινίες, προγράμματα υπολογιστή) στο Διαδίκτυο;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries