settings icon
share icon
Ερώτηση

Ποια είναι η Πατερική άποψη για τους έσχατους καιρούς;

Απάντηση


Η πατερική άποψη όσον αφορά την Αποκάλυψη είναι μια συμβολική εικόνα των συγκρούσεων της πρώτης εκκλησίας που έχει ήδη εκπληρωθεί. Αυτή η άποψη αρνείται την προφητική ιδιότητα του μεγαλύτερου μέρους του βιβλίου της Αποκάλυψης. Σε κάποιο βαθμό, αυτή η άποψη συνδυάζει την αλληγορική και τη συμβολική ερμηνεία με την έννοια ότι η Αποκάλυψη δεν ασχολείται με συγκεκριμένα μελλοντικά γεγονότα. Η πατερική κίνηση βασικά διδάσκει ότι όλες οι προφητείες για τους έσχατους καιρούς της Καινής Διαθήκης εκπληρώθηκαν το 70 μ.Χ. όταν οι Ρωμαίοι επιτέθηκαν και κατέστρεψαν την Ιερουσαλήμ και το Ισραήλ.

Ενώ οι επιστολές προς τις εκκλησίες στα κεφάλαια 2 και 3 της Αποκάλυψης γράφτηκαν σε πραγματικές εκκλησίες του πρώτου αιώνα, και έχουν πρακτική εφαρμογή για τις εκκλησίες σήμερα, τα κεφάλαια 6-22 γράφουν για γεγονότα που είναι ακόμα μελλοντικά. Δεν υπάρχει λόγος να ερμηνευτούν αλληγορικά ανεκπλήρωτες προφητείες. Οι προγενέστερες προφητείες εκπληρώθηκαν κυριολεκτικά. Για παράδειγμα, όλα τα εδάφια της Παλαιάς Διαθήκης που προλέγουν την πρώτη έλευση του Χριστού εκπληρώθηκαν κυριολεκτικά στον Ιησού. Ο Χριστός ήρθε στο χρόνο που είχε προφητευτεί ότι θα έρθει (Δανιήλ 9:25-26). Ο Χριστός γεννήθηκε από μια παρθένο (Ησαίας 7:14). Ο Χριστός υπέφερε και πέθανε για τις αμαρτίες μας (Ησαίας 53:5-9). Αυτά είναι μόνο μερικά παραδείγματα από τις εκατοντάδες προφητείες της Παλαιάς Διαθήκης που έδωσε ο Κύριος στους προφήτες και καταγράφτηκαν στη Γραφή, και εκπληρώθηκαν κυριολεκτικά. Απλά δεν έχει νόημα να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε αλληγορικά ανεκπλήρωτες προφητείες, ή να κατανοήσουμε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο τις ανεκπλήρωτες προφητείες από την κανονική ανάγνωση.

Όταν διαβάζουμε την Αποκάλυψη κεφάλαια 6-18, διαβάζουμε για την πιο τρομερή χρονική περίοδο που θα έρθει ποτέ στη γη – την περίοδο που το θηρίο (Αντίχριστος) θα κυβερνήσει για επτά χρόνια (η Μεγάλη Θλίψη), και όταν ο ψευδοπροφήτης προωθεί το θηρίο για να τον λατρέψει όλος ο κόσμος ως θεό. Μετά στο κεφάλαιο 19, όλα κλιμακώνονται με την κυριολεκτική επιστροφή του Χριστού. Ο Χριστός νικά το θηρίο και τον ψευδοπροφήτη στη μάχη του Αρμαγεδώνα και μετά τους ρίχνει στη λίμνη της φωτιάς. Στο κεφάλαιο 20, ο Χριστός έχει δέσει το σατανά στην άβυσσο, και ιδρύει τη γήινη Βασιλεία Του για 1000 χρόνια (Αποκάλυψη 20:3). Στο τέλος των 1000 χρόνων, ο Σατανάς αφήνεται να προκαλέσει μια σύντομη επανάσταση, αλλά τότε ο Χριστός γρήγορα καταστέλλει την επανάσταση και ρίχνει το Σατανά στη λίμνη της φωτιάς (εδ. 7-10). Μετά είναι η τελική κρίση, η ανάσταση και η κρίση όλων των απίστων. Στα κεφάλαια 21 και 22 περιγράφει την αιώνια κατάσταση, με όλους τους πιστούς να απολαμβάνουν την παρουσία και την κοινωνία του Κυρίου για όλη την αιωνιότητα.

Ο Πατερισμός είναι εντελώς ασυνεπής στην ερμηνεία του βιβλίου της Αποκάλυψης. Σύμφωνα με τη θεωρία των Πατεριστών για τους έσχατους καιρούς, τα κεφάλαια 6-18 της Αποκάλυψης είναι συμβολικά και αλληγορικά, δεν περιγράφουν πραγματικά γεγονότα. Ωστόσο, το κεφάλαιο 19, σύμφωνα με τον πατερισμό, πρέπει να κατανοηθεί κυριολεκτικά. Ο Ιησούς Χριστός θα επιστρέψει φυσικά και κυριολεκτικά. Μετά, το κεφάλαιο 20 ερμηνεύεται ξανά αλληγορικά από τους πατεριστές. Μετά, τα κεφάλαια 21-22 κατανοούνται τουλάχιστον εν μέρει κυριολεκτικά, ότι θα υπάρχει πράγματι νέος ουρανός και νέα γη. Κανείς δεν αρνείται ότι η Αποκάλυψη περιέχει θαυμαστά και μερικές φορές μπερδεμένα οράματα. Κανείς δεν αρνείται ότι η Αποκάλυψη περιγράφει μερικά πράγματα μεταφορικά. Ωστόσο, το να αρνηθείς αυθαίρετα την κυριολεκτική φύση επιλεγμένων κομματιών της Αποκάλυψης έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχεις βάση για να ερμηνεύσεις τίποτα κυριολεκτικά από την Αποκάλυψη. Αν οι σφραγίδες, οι τρομπέτες, οι φιάλες, οι μάρτυρες, οι 144.000, το θηρίο, ο ψευδοπροφήτης, η Χιλιετής Βασιλεία κλπ., είναι αλληγορικά ή συμβολικά, πάνω σε ποια βάση θα ισχυριστούμε ότι ο δεύτερος ερχομός του Χριστού και η νέα γη είναι κυριολεκτικά; Αυτή είναι η αποτυχία του πατερισμού – αφήνει την ερμηνεία της Αποκάλυψης στην άποψη των ερμηνευτών. Αντίθετα, πρέπει εμείς να διαβάζουμε, να πιστεύουμε, και να υπακούμε – κυριολεκτικά και με ακρίβεια.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Ποια είναι η Πατερική άποψη για τους έσχατους καιρούς;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries