settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή για την περιτομή; Ποια είναι η χριστιανική άποψη περί περιτομής;

Απάντηση



Περιτομή είναι η χειρουργική αφαίρεση της ακροποσθίας ή ακροβυστίας ενός άρρενος. Η λέξη περιτέμνω σημαίνει κυριολεκτικά «κόβω γύρω-γύρω». Ως θρησκευτική τελετή, η περιτομή συνιστούσε το σημάδι τής Διαθήκης που σύναψε ο Θεός με τον Αβραάμ και αφορούσε όλους τους απογόνους του (Γένεση 17:9-14, Πράξεις 7:8). Ο μωσαϊκός Νόμος επανέλαβε την απαίτηση τού Θεού (Λευιτικό 12:2-3), και οι Ιουδαίοι συνέχισαν στο πέρασμα τών αιώνων να εφαρμόζουν την περιτομή (Ιησούς τού Ναυή 5:2-3, Λουκάς 1:59, Πράξεις 16:3, Φιλιππησίους 3:5). Υπάρχουν διαφορετικά ζητήματα που εμπλέκονται στο ερώτημα τού κατά πόσον πρέπει να περιτέμνονται σήμερα οι άρρενες. Ένα ζήτημα είναι αυτό τής θρησκευτικής διδασκαλίας: Τι αναφέρει σχετικά η Αγία Γραφή, ο λόγος τού Θεού; Ένα άλλο είναι, πρέπει οι άρρενες να περιτέμνονται από πλευράς υγείας; Η χριστιανική άποψη περί περιτομής περιγράφεται με τον καλύτερο προφανώς τρόπο ως συνδυασμός αυτών των δύο.

Αναφορικά με το πρώτο ζήτημα, οι χριστιανοί της Καινής Διαθήκης δεν υπόκεινται πλέον στον Νόμο τής Παλαιάς Διαθήκης, και δεν απαιτείται πλέον η περιτομή. Αυτό φανερώνεται σε διάφορες περικοπές τής Καινής Διαθήκης, μεταξύ των οποίων είναι, Πράξεις 15, Γαλάτας 2:1-3, 5:1-11, 6:11-16, Α΄ Κορινθίους 7:17-20, Κολοσσαείς 2:8-12, και Φιλιππησίους 3:1-3. Όπως διακηρύττουν οι περικοπές αυτές, η απελευθέρωσή μας από τις αμαρτίες μας είναι το αποτέλεσμα τής πίστης στον Χριστό· είναι το τελειωμένο έργο τού Χριστού πάνω στον σταυρό αυτό που σώζει και όχι η τήρηση μιας εξωτερικής τελετής. Ακόμη και αυτός ο Νόμος αναγνώριζε πως η περιτομή καθ’ εαυτή ήταν ανεπαρκής να ευαρεστήσει τον Θεό, ο οποίος διευκρίνιζε πως ήταν ανάγκη να «κάνουν περιτομή στην καρδιά τους» (Δευτερονόμιο 10:16, σύγκρινε με Ρωμαίους 2:29). Τα έργα τής σάρκας δεν επιτυγχάνουν τίποτα αναφορικά με την σωτηρία (δες Γαλάτας 2:16).

Στις Πράξεις 16:3, ο Παύλος είχε ως βοηθό του ιεραπόστολο τον Τιμόθεο, που είχε περιτμηθεί. Ο Τιμόθεος ήταν Ιουδαίος από την μητέρα του και ο Παύλος τον περιέταμε για να μην αποτελεί εμπόδιο καθώς επιδίωκαν να ευαγγελιστούν μη σωσμένους Ιουδαίους. Αν και ο Θεός δεν απαιτούσε την περιτομή τού Τιμόθεου, ήταν κάτι που εκείνος με την θέλησή του έπραξε για χάρη τού ευαγγελισμού τών Ιουδαίων. Παρ’ όλα αυτά, ο Παύλος δηλώνει κατηγορηματικά στους Γαλάτες πως η περιτομή δεν βοηθάει ούτε στην σωτηρία ούτε στον εν Χριστώ αγιασμό. Το περιστατικό με τον Τιμόθεο δεν βρίσκει, φυσικά, άμεση εφαρμογή σήμερα διότι δεν χρειάζεται οι χριστιανοί να περιτέμνονται ώστε να ευαγγελιστούν τους απίστους, είτε αυτοί είναι Ιουδαίοι είτε εθνικοί. Επαναλαμβάνουμε την αρχή πως η περιτομή τής καρδιάς είναι ουσιώδης.

Υπάρχουν πρακτικά θέματα που εμπλέκονται και αυτά στο ζήτημα τής περιτομής. Κάποιοι γονείς περιτέμνουν τους γιους τους για να φαίνονται όπως όλοι οι υπόλοιποι άρρενες της δικής τους κουλτούρας. Μερικοί γονείς ανησυχούν πως ο γιος τους θα βρεθεί κάποια μέρα στα αποδυτήρια και θ’ ανακαλύψει πως διαφέρει από όλους τους άλλους. Σε μερικές κουλτούρες, όμως, οι άρρενες δεν συνηθίζουν να περιτέμνονται. Τίθεται επίσης και το ζήτημα της υγείας. Οι γιατροί συζητώντας δημόσια τοποθετούνται άλλοι υπέρ και άλλοι κατά της ωφέλειας τής περιτομής. Οι γονείς που έχουν τέτοιους προβληματισμούς θα πρέπει να μιλήσουν με κάποιον γιατρό σχετικά με το ζήτημα αυτό.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι αναφέρει η Αγία Γραφή για την περιτομή; Ποια είναι η χριστιανική άποψη περί περιτομής;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries