settings icon
share icon
Ερώτηση

Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με τις χριστιανικές μεικτές οικογένειες;

Απάντηση



Οι χριστιανικές μεικτές οικογένειες γίνονται όλο και περισσότερο κάτι το σύνηθες. Ο Θεός έχει σε πολύ μεγάλη εκτίμηση την οικογένεια και την φροντίδα και υποστήριξη τού ενός προς τον άλλον. Οι άνδρες θα πρέπει να διοικούν καλώς τις οικογένειές τους και ν’ ανατρέφουν παιδιά που θα τους σέβονται (Α΄ Τιμόθεον 3:4). Η γυναίκα πρέπει να διδάσκει μια νεότερη γυναίκα το καλό, να είναι σεμνή και να υποτάσσεται, και να τις εκπαιδεύει πώς να αγαπούν τους άνδρες τους και τα παιδιά τους (Τίτον 2:3-5). Η φροντίδα τών συγγενών μας, ιδιαιτέρως αυτών που συγκατοικούν μαζί μας έχει τεράστια σπουδαιότητα (Α΄ Τιμόθεον 5:8). Τα παιδιά πρέπει να υπακούν και τιμούν τους γονείς τους ενόσω αυτοί δεν ζητούν από τα παιδιά τους να πράξουν κάτι που είναι ενάντιο στο θέλημα τού Θεού (Εφεσίους 6:1-3). Όταν τα παιδιά έχουν μεγαλώσει, έχουν την ευθύνη ν’ ανταποδώσουν το καλό στους γονείς τους φροντίζοντάς τους στα γηρατειά τους (Α΄ Τιμόθεον 5:4). Οι αρχές αυτές εφαρμόζονται σε όλες τις οικογένειες, είτε αυτές είναι μεικτές είτε όχι.

Η μόνη σχέση που έχει προτεραιότητα υπεράνω τού γάμου είναι η σχέση μας με τον Θεό. Όταν ο Θεός βρίσκεται στο κέντρο τού γάμου, θα γίνει αυτομάτως και το κέντρο τής οικογένειας. Ο Θεός ένωσε τον Αδάμ και την Εύα ως τον πρώτο άνδρα-σύζυγο και την πρώτη γυναίκα-σύζυγο. Διαμόρφωσε την Εύα από το πλευρό τού Αδάμ, πράγμα που δείχνει πως άνδρες και γυναίκες θ’ αφήσουν κάποια στιγμή τον πατέρα τους και την μητέρα τους και θα ενωθούν μεταξύ τους για πάντα, αχώριστα (Γένεση 2:24, Ματθαίος 19:5). Οσο πιο δυνατή είναι η ένωση τού γάμου, τόσο πιο δυνατή θα είναι ολόκληρη η οικογένεια.

Όταν δύο οικογένειες ενώνονται και σχηματίζουν μια μεικτή οικογένεια, πρόκειται για δύο διαφορετικά σπιτικά με διαφορετικούς κανόνες, διαφορετικές παραδόσεις και διαφορετικούς τρόπους λειτουργίας. Είναι κρίσιμο να βοηθηθούν τα παιδιά μέσα στις πελώριες αλλαγές που βιώνουν κατά την διάρκεια τής μετάβασης στην νέα, μεικτή οικογενειακή ζωή. Η συνεργασία, η υπομονή και η επικοινωνία αποτελούν κλειδιά. Τα παιδιά πρέπει να αισθάνονται αποδεκτά και ασφαλή στην αγάπη τόσο των φυσικών όσο και των θετών γονιών. Πρέπει να τεθούν κανόνες πειθαρχίας που θα επιβάλλονται ισότιμα σε όλα τα παιδιά.

Σε μια θετή οικογένεια, υπάρχει συχνά κάποιος διαμοιρασμός τού χρόνου όταν ένα παιδί ή τα παιδιά επισκέπτονται τον γονέα που δεν είναι κηδεμόνας του/τους. Προσπάθησε να διατηρήσεις καλές σχέσεις με τους άλλους γονείς, και αν είναι δυνατό, έχε την ίδια στρατηγική σχετικά με την πειθαρχία, τους κανόνες, τα καθήκοντα και στα δύο σπιτικά. Συγκρότησε το σπιτικό και κατάστησε το προβλέψιμο. Πρέπει πάντοτε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον. Ο Ιησούς βασίστηκε στον «θετό του πατέρα», τον Ιωσήφ, για την συντροφιά και υποστήριξή του. Ο Ιησούς αναγνώρισε την ανάγκη ενός υποστηρικτικού συστήματος (Ματθαίος 26:38), ως επίσης την ανάγκη για ιδιαίτερο χρόνο προς πνευματική αναψυχή. Σε μια οικογένεια πρέπει πάντοτε να ενθαρρύνουμε και να σηκώνουμε ο ένας τον άλλον. Πρέπει επίσης να είμαστε καλό παράδειγμα ευσέβειας και συμπεριφοράς με ακεραιότητα και καθοδήγηση από τον Κύριο.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Τι λέει η Αγία Γραφή σχετικά με τις χριστιανικές μεικτές οικογένειες;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries