settings icon
share icon
Ερώτηση

Πρέπει οι χριστιανοί ν’ αποθηκεύουν τρόφιμα/προμήθειες προετοιμαζόμενοι για μια ενδεχόμενη καταστροφή;

Απάντηση



Υπάρχουν σίγουρα περιπτώσεις όπου έχει πρακτικό νόημα να κάνεις προετοιμασίες για το μέλλον. Ωστόσο, το σημαντικό σ’ αυτό το ζήτημα είναι η στάση που κρατάμε. Ο Κύριός μας κατέστησε σαφές στην επί του Όρους Ομιλία Του ότι δεν πρέπει να μεριμνάμε για το «αύριο», διότι ο Ουράνιος Πατέρας μας γνωρίζει τις ανάγκες μας πριν ακόμη Του ζητήσουμε, και με πιστότητα θα μας προμηθεύσει (Ματθαίος 6:25-34). Η εμπιστοσύνη μας στον Θεό για τις μελλοντικές μας ανάγκες θα πρέπει να μας δίνει πεποίθηση πως θα μας προμηθεύσει και πως το χέρι Του είναι ανοικτό για όλους εκείνους που συναντούμε και βρίσκονται σε ανάγκη.

Κοίτα το μεγάλο παράδειγμα αυτής της αλήθειας με την χήρα που έτρεφε τον Ηλία (Α΄ Βασιλέων 17:9-16) και πώς ο Θεός την αντάμειψε για την πιστότητά της. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν άλλα βιβλικά παραδείγματα όπου ο Θεός συμβουλεύει ξεκάθαρα κάποιο σχέδιο για το μέλλον. Μπορούμε να δούμε στην Παλαιά Διαθήκη το όνειρο που είδε ο Φαραώ, σύμφωνα με το οποίο ο Θεός ήθελε, ο Ιωσήφ να συμβουλεύσει τον Φαραώ να προετοιμαστεί για την επερχόμενη πείνα για να σώσει τον λαό από λιμοκτονία (Γένεση 41:15-41). Ο Φαραώ δέχθηκε την συμβουλή που έδωσε ο Θεός στον Ιωσήφ και έσωσε όχι μόνον τον δικό του λαό αλλά και την οικογένεια τού Ιωσήφ, που ήσαν οι πρόγονοι τού υπεσχημένου Μεσσία, του Ιησού.

Στην Καινή Διαθήκη, όταν ο Ιησούς απέστειλε τους μαθητές Του, τους είπε να μην πάρουν καμία προμήθεια μαζί τους (Λουκάς 9:3, 10:1-4). Όταν επέστρεψαν τους θύμισε πως δεν στερήθηκαν κάτι (Λουκάς 22:35). Ωστόσο, στο επόμενο εδάφιο ο Ιησούς αντιστρέφει την συμβουλή Του και τους λέει να πάρουν μαζί τους χρήματα, σακίδιο και μαχαίρι (Λουκάς 22:36). Ίσως γνώριζε πως θ’ αντιμετώπιζαν εναντίωση που δεν είχαν συναντήσει προηγουμένως. Είχε σοφία και πρόγνωση που οι μαθητές στερούνταν, και αυτό τον οδήγησε να τους δώσει διαφορετικές κατευθύνσεις σε διαφορετικές καταστάσεις.

Μιλώντας πρακτικά, φυσικά είναι σωστό και εύλογο να κάνουμε προετοιμασίες για το μέλλον. Θα πρέπει, όμως, να είμαστε προσεκτικοί ώστε να μην εμπιστευθούμε υπερβολικά αυτές τις προετοιμασίες. Η παραβολή τού Ιησού περί του πλουσίου επιχειρηματία που ήθελε να κτίσει μεγαλύτερες αποθήκες για τα αγαθά του αποτελεί ένα παράδειγμα κακού σχεδιασμού. Ο πλούσιος απέβλεπε στα πλούτη του για προμήθεια και ασφάλεια (Λουκάς 12:16-21). Δεν υπήρχε κάτι κακό επί της αρχής να κτίσει μεγαλύτερες αποθήκες. Η στάση του ήταν εσφαλμένη γιατί εμπιστεύθηκε τον εαυτό του χωρίς ν’ αναγνωρίσει τον Θεό στα σχέδιά του. Όφειλε, εξάλλου, να είναι ευγνώμων στον Θεό για την αυξημένη σοδειά που είχε και χρειαζόταν την σοφία τού Θεού για το πώς θα διέθετε τον πλούτο του. Ποτέ, όμως, δεν συμβουλεύθηκε τον Θεό και η ζωή του αφαιρέθηκε πριν καν έχει την ευκαιρία να ξοδέψει ό,τι είχε συγκεντρώσει.

Το συμπέρασμα είναι ότι πρέπει να επιζητούμε την σοφία τού Θεού σε ζητήματα προετοιμασίας για το μέλλον. Ο Θεός υπόσχεται να δώσει σοφία σε όσους την επιζητούν (Ιακώβου 1:5), και ποτέ δεν αποτυγχάνει να εκπληρώσει τις υποσχέσεις Του. Οι χριστιανοί πρέπει να είναι σοφοί διαχειριστές τών αγαθών που ο Θεός παρέχει, βάζοντας στην άκρη αρκετά για την κάλυψη βασικών αναγκών και επενδύοντας τα χρήματά μας, τον χρόνο και τα χαρίσματά μας στην μελλοντική αιωνιότητα που δεν θα φθαρεί ποτέ (Ματθαίος 6:19-20). Όταν προετοιμάζεσαι για το αύριο, σκέψου την αιωνιότητα.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πρέπει οι χριστιανοί ν’ αποθηκεύουν τρόφιμα/προμήθειες προετοιμαζόμενοι για μια ενδεχόμενη καταστροφή;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries