settings icon
share icon
Ερώτηση

Πώς πρέπει να θεωρεί τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ο χριστιανός;

Απάντηση



Πολλοί χριστιανοί προβληματίζονται με τις αποφάσεις τους που αφορούν έγκυρες ιατρικές θεραπείες και την χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Η Αγία Γραφή δεν μας λέει αρκετά πράγματα για το ζήτημα αυτό, αλλά αν εξετάσουμε τον σκοπό των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μπορούμε να παρουσιάσουμε μια ιδανική προσέγγιση στην χρήση τους βάσει τών βιβλικών αρχών. Γνωρίζουμε από τις Γραφές ότι τα προβλήματα υγείας, η αρρώστια και ο θάνατος είναι τα αποτελέσματα τής αμαρτίας στον κόσμο. Αρκετή από την διακονία τού Ιησού στη γη σχετιζόταν με την καταπολέμηση αυτής της κατάρας, καθώς θεράπευε αρρώστους οπουδήποτε πήγαινε (δες Ματθαίος 15:31). Ο Ιησούς είναι ο χαρακτήρας τής υπόστασης τού Θεού (Εβραίους 1:3), και θεραπεύοντας ανθρώπους μάς έδειξε την ευσπλαχνία τού Θεού και την ταυτότητά Του ως ο Μεγάλος Γιατρός, που μια μέρα θ’ αποκαταστήσει όλη την Δημιουργία ελευθερώνοντάς την από την φθορά (Ρωμαίους 8:18-25).

Έτσι, είναι σαφές από την διακονία τού Ιησού ότι δεν είναι κακό να επιζητούμε την θεραπεία μας· είναι πραγματικά πολύ σωστό! Ο Λουκάς, ακόμη, ο συγγραφέας τού ομώνυμου ευαγγελίου και των Πράξεων τών Αποστόλων ήταν γιατρός (Κολοσσαείς 4:14). Ο γιατρός Λουκάς μπορεί να μην χορηγούσε ιατρικές συνταγές με τον τρόπο που το κάνουν οι σημερινοί γιατροί, αλλά η εργασία του ήταν η αντιμετώπιση τών φυσικών ασθενειών τών ανθρώπων με την χρήση φαρμάκων και θεραπευτικών αγωγών τών ημερών του.

Στους καιρούς που δεν γίνονταν συνταγογραφήσεις φαρμάκων, οι άνθρωποι επιδίωκαν ν’ ανακουφίσουν τον πόνο με άλλους τρόπους. Το οινόπνευμα αναφέρεται στις Παροιμίες 31:6-7 πως δινόταν στους ευρισκόμενους στο τελευταίο στάδιο αρρώστιας και σε άλλους πάσχοντες. Στην Α΄ Τιμόθεον 5:23 ο Παύλος συμβουλεύει τον Τιμόθεο να πίνει λίγο κρασί για ν’ ανακουφίσει την στομαχική του πάθηση. Καθώς δεν είχαν ακόμη αναπτυχθεί άλλα φάρμακα, ποτά που είχαν υποστεί ζύμωση χρησιμοποιούνταν συχνά ως θεραπείες για τον πόνο και την ταλαιπωρία, και η χρήση τέτοιων αναλγητικών επιδοκιμάζεται στον λόγο τού Θεού.

Θα πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι οι περισσότερες από τις σημερινές συνταγές φαρμάκων βασίζονται σε στοιχεία που υπάρχουν φυσικά μέσα στην Δημιουργία. Ένας γιατρός μπορεί να συνταγογραφήσει, για παράδειγμα, το Amoxil, αλλά από πού προήλθε αυτό το αντιβιοτικό; Προήλθε από μια ουσία που παράγεται από την μπλε-πράσινη μούχλα που αποκαλείται Penicillium notatum. Από πού προήλθε η μούχλα; Την έφτιαξε ο Θεός. Έτσι, μπορούμε να πούμε ότι ο Θεός έκαμε την πενικιλίνη μούχλα και της έδωσε την χρήσιμη ιδιότητα να σκοτώνει μολυσματικά βακτήρια. Ο Θεός, κατόπιν, επέτρεψε οι άνθρωποι ν’ ανακαλύψουν την ιδιότητα αυτήν, ν’ απομονώσουν τον ενεργό παράγοντα και να την καθαρίσουν από ξένα στοιχεία προς χρήση στο ανθρώπινο σώμα. Είναι κακό να χρησιμοποιείς τα δημιουργήματα τού Θεού για να βελτιώσεις την υγεία τής ανθρωπότητας; Καθόλου. Στην πραγματικότητα ο Θεός δοξάζεται με τέτοιες ανακαλύψεις.

Όλα αυτά μπορούν να μας βοηθήσουν ν’ αποφασίσουμε πώς πρέπει να σκεπτόμαστε σχετικά με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα. Δεν υπάρχει κάτι κακό στο ν’ αναζητάμε την βοήθεια ενός γιατρού όταν είμαστε άρρωστοι. Δεν υπάρχει κάτι κακό όταν παίρνουμε τα φάρμακα που ο γιατρός έχει γράψει και με τον τρόπο που έχει συστήσει την λήψη τους. Υπάρχουν κίνδυνοι και παρενέργειες συνδεόμενες με τα συνταγογραφούμενα φάρμακα; Ναι, φυσικά, και οι γιατροί και οι φαρμακοποιοί εξηγούν τους κινδύνους. Είναι δυνατό να κάνουμε κακή χρήση αυτών των φαρμάκων, να υπερβούμε τις συστηνόμενες δόσεις ή ν’ αναπτύξουμε ανεπιθύμητες εξαρτήσεις; Ναι, και τα παιδιά τού Θεού δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουν στους εαυτούς τους να φτάσουν από συνήθεια να εξαρτώνται από μια ουσία (δες Α΄ Κορινθίους 6:12 για την αρχή αυτήν που διατυπώνεται σ’ ένα διαφορετικό πλαίσιο).

Τελικά, η χρήση συνταγογραφούμενων φαρμάκων είναι ζήτημα μεταξύ τού χριστιανού και του Κυρίου. Η Αγία Γραφή δεν επιτάσσει την χρήση θεραπευτικών αγωγών αλλά σίγουρα ούτε τις απαγορεύει. Το παιδί τού Θεού πρέπει να φροντίζει για το σώμα του όντας αυτό ναός τού Αγίου Πνεύματος (Α΄ Κορινθίους 6:19-20). Αυτό σημαίνει, λήψη προληπτικής φροντίδας, διατήρηση μιας υγιούς διατροφής και σωστή σωματική άσκηση. Σημαίνει, επίσης, ν’ αξιοποιούμε την σοφία που έχει δώσει ο Θεός σε έμπειρους ερευνητές και γιατρούς. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτός που θεραπεύει είναι ο Θεός, ασχέτως των μέσων που χρησιμοποιεί, και δίνουμε την δόξα σ’ Αυτόν.

English



Επιστροφή στην Ελληνική αρχική σελίδα

Πώς πρέπει να θεωρεί τα συνταγογραφούμενα φάρμακα ο χριστιανός;
Κοινοποιήστε αυτή τη σελίδα: Facebook icon Twitter icon Pinterest icon Email icon
© Copyright Got Questions Ministries